Google EAT

Verbeter je positie met Google EAT: de gids voor SEO succes

 Het Google EAT principe is essentieel voor het verbeteren van je positie in de organische zoekresultaten van Google. Door te focussen op ExpertiseAuthoritativeness en Trustworthiness kun je de kwaliteit en relevantie van je website vergroten. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over Google EAT en hoe je het kunt toepassen om succesvol te zijn in het SEO-landschap van Nederland.

Belangrijkste punten om te onthouden

 • Google EAT is cruciaal voor het verbeteren van je SEO-positie en Gogle rankings
 • Focus op expertiseautoriteit en betrouwbaarheid om de positie an je eigen website in de zoekresultaten te versterken
 • Google vindt EAT vooral belangrijk voor YMYL-websites die betrekking hebben op gezondheidfinanciën en welzijn
 • Verbeter je EAT door het volgen van de richtlijnen voor technische SEO en content optimalisatie
 • Volg de EAT-richtlijnen van Google en pas beste praktijken toe voor SEO succes

Wat is Google EAT en waarom is het belangrijk?

Het EAT principe van Google, en is een benaming voor wat Google belangrijk vindt bij het beoordelen van websites. Het staat voor ExpertiseAuthoritativeness en Trustworthiness, en is een cruciaal concept in de wereld van SEO. Google EAT werd geïntroduceerd in Google’s Search Quality Evaluator Guidelines en speelt een grote rol bij het beoordelen van de kwaliteit van webpagina’s. Door te focussen op expertiseautoriteit en betrouwbaarheid kun je de ranking van je website verbeteren en hoger scoren in Google.

Expertise

De  content op je website moet beschikken over relevante informatie voor de gebruikers die ondersteund wordt door expertise op het betreffende onderwerp. Als de content aansluit bij de zoekintentie, dan wordt door Google hoger gewaardeerd. Dit betekent dat je kennis, ervaring en inzicht moet tonen om als een autoriteit te worden beschouwd in jouw vakgebied. Daarnaast is het belangrijk dat je website betrouwbaarheid uitstraalt, zodat gebruikers erop kunnen vertrouwen dat de informatie die je verstrekt nauwkeurig en actueel is.

Autoriteit en betrouwbaarheid

Hoe beter je website voldoet aan het Google EAT algoritme, des te groter de kans dat je website hoger rankt in de zoekresultaten. Dit betekent dat je niet alleen moet focussen op het optimaliseren van je content, maar ook op het opbouwen van je reputatie en het verkrijgen van backlinks van relevante en betrouwbare bronnen, m.a.w links van websites die Google als een autoriteit beschouwd. Door een holistische aanpak te volgen en te werken aan je expertise, autoriteit en betrouwbaarheid, kun je de concurrentie voorblijven en succesvol zijn in het SEO-landschap.

“Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness zijn de sleutelwoorden als het gaat om Google EAT. Door te zorgen dat jouw website deze kwaliteiten uitstraalt, kun je een betere positie behalen in de zoekresultaten van Google.”

inhoud structuur

Belangrijkste punten:

 1. Google EAT staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness.
 2. Het is een cruciaal concept in SEO en speelt een grote rol bij het beoordelen van de kwaliteit van websites en content.
 3. Door te focussen op expertise, autoriteit en betrouwbaarheid kun je je website optimaliseren en een hogere positie in de zoekresultaten behalen.
 4. Het is belangrijk om te werken aan je expertise, autoriteit en betrouwbaarheid, maar ook aan het verkrijgen van relevante backlinks (link building) naar je website en het opbouwen van je reputatie.

Waarom is Google EAT belangrijk voor jouw website?

Het Google EAT principe is van groot belang voor jouw website, omdat het de betrouwbaarheid en autoriteit ervan vergroot in de ogen van Google. Door te voldoen aan de EAT-richtlijnen van Google kun je je SEO-positie verbeteren en hoger ranken in de zoekresultaten. Hierdoor wordt je website beter zichtbaar voor potentiële bezoekers en vergroot je de kans op organisch verkeer.

De zoekresultaten van Google worden steeds complexer en de algoritmes van Google hanteren strenge criteria om de kwaliteit van websites te beoordelen. Door te focussen op de EAT-principes kun je ervoor zorgen dat jouw website aan deze criteria voldoet. Dit betekent dat je expertise moet tonen op het gebied van jouw niche, autoriteit moet uitstralen en betrouwbare informatie moet bieden aan gebruikers.

Wanneer jouw website als betrouwbaar en als een website met een hoge autoriteit wordt gezien, zal Google jouw website hoger plaatsen in de zoekresultaten. Dit kan leiden tot meer klikken en een hogere doorklikratio, wat op zijn beurt kan resulteren in meer conversies en klanten. 

Hoe verbeter je jouw Google EAT?

Om jouw EAT te verbeteren en jouw positie in de zoekresultaten van Google te versterken, moet je volgens de guidelines van Google de volgende stappen nemen:

 1. Zorg voor relevante en goede content op jouw website. Dit betekent dat je informatie biedt die aansluit bij de behoeften en interesses van jouw doelgroep. Bied waardevolle inzichten en expertise op jouw vakgebied.
 2. Toon jouw autoriteit en betrouwbaarheid door middel van referenties, bronnen en links naar andere websites van hoge kwaliteit. Dit kan bijdragen aan de geloofwaardigheid van jouw website.
 3. Investeer in het opbouwen van een goede reputatie. Dit kan onder andere door middel van positieve reviews, klantbeoordelingen en testimonials. Een goede reputatie draagt bij aan de autoriteit van een website.
 4. Werk aan de technische aspecten van jouw website, zoals laadtijden, mobiele vriendelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Een goede gebruikerservaring draagt bij aan de algehele kwaliteit en betrouwbaarheid van jouw website.
AspectBelangrijk voor EAT
ExpertiseJa
AutoriteitJa
BetrouwbaarheidJa

Hoe bepaalt Google EAT de waarde van jouw website?

Google bepaalt de EAT van jouw website door verschillende factoren te evalueren. Het belangrijkste is de expertise van de auteur van de content. Google controleert de kwalificaties, ervaring en de prestaties van de auteur om te bepalen of deze als een expert kan worden beschouwd. Daarnaast wordt ook gekeken naar de autoriteit van de website zelf. Dit heeft te maken met de reputatie en populariteit van de website in de betreffende branche. Websites met een sterke autoriteit worden vaak gezien als betrouwbare bronnen van informatie.

Geloofwaardigheid

Een andere factor die Google in overweging neemt bij het bepalen van de EAT van een website is de geloofwaardigheid. Dit heeft betrekking op de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de informatie op de website. Google kijkt naar de bronnen die worden gebruikt, de nauwkeurigheid van de feiten en de algemene reputatie van de website en de auteur. Het is belangrijk om altijd betrouwbare en verifieerbare informatie te bieden om de geloofwaardigheid van je website te vergroten. 

“Het hebben van een goede reputatie en het tonen van expertise en betrouwbaarheid zijn essentieel om succesvol te zijn in het SEO-landschap.” – SEO Expert

Andere factoren

Naast deze belangrijke factoren  kijkt Google ook naar andere signalen. Google hecht ook veel waarde aan backlinks en reviews, om een goed beeld te krijgen van de EAT van een website. Een backlink van een website die betrouwbaar is kan de EAT van je website versterken, omdat ze wijst op externe erkenning en vertrouwen. Reviews van gebruikers kunnen ook bijdragen aan het beoordelen van de betrouwbaarheid en kwaliteit van een website.

Belangrijke factoren voor het bepalen van Google EAT van jouw website:

 1. Expertise van de auteur
 2. Autoriteit van de website
 3. Geloofwaardigheid van de informatie 
 4. Backlinks van betrouwbare websites
 5. Reviews van gebruikers

Het is belangrijk om te begrijpen dat de EAT van een website geen directe rankingfactor is, maar eerder een manier voor Google om de kwaliteit en relevantie van een website te beoordelen. Door te zorgen voor een goede expertise, autoriteit en betrouwbaarheid kun je jouw kansen vergroten om hoger te ranken in de zoekresultaten van Google.

Google EAT bepalen

De impact van EAT op Your Money or Your Life websites

YMYL-websites (Your Money or Your Life) hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om betrouwbare en waardevolle informatie te bieden aan gebruikers. Deze websites richten zich op onderwerpen die direct van invloed zijn op het welzijn en de veiligheid van mensen, zoals gezondheid en financiën. Daarom heeft het Google EAT-principe een grote impact op deze websites.

Voor YMYL-websites is het essentieel om te voldoen aan de EAT-richtlijnen van Google. Gebruikers vertrouwen op deze websites voor nauwkeurige en betrouwbare informatie die hun leven kan beïnvloeden. Daarom beoordeelt Google de autoriteit, betrouwbaarheid en expertise van deze websites op een strengere manier. Een lage EAT-score kan resulteren in een slechtere ranking en minder verkeer naar de website.

Het belang van betrouwbare bronnen voor YMYL -sites

Om de impact van EAT op YMYL-websites te minimaliseren, is het belangrijk om te investeren in het tonen van autoriteit en betrouwbaarheid. Dit kan worden gedaan door het publiceren van content die wordt geschreven door deskundige auteurs en het citeren van betrouwbare bronnen. Daarnaast is het belangrijk om eventuele correcties of updates in de informatie op de website tijdig door te voeren, zodat gebruikers altijd toegang hebben tot de meest recente en betrouwbare informatie.

Belang van EAT voor YMYL-websitesActies om EAT te verbeteren
EAT is cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen bij gebruikers van YMYL-websites.Zorg voor deskundige auteurs en betrouwbare bronnen.
Een lage EAT-score kan leiden tot een lagere ranking en minder verkeer naar de website.Voer tijdig correcties en updates door in de informatie op de website.
Investeer in het tonen van autoriteit en betrouwbaarheid.Zorg voor een goede gebruikerservaring en navigeerbaarheid op de website.

Een goede reputatie, betrouwbaarheid en autoriteit zijn essentieel voor het succes van YMYL-websites. Door te voldoen aan de EAT-richtlijnen en te investeren in het tonen van deskundigheid en betrouwbaarheid, kunnen deze websites een positieve impact hebben op het leven van gebruikers en tegelijkertijd hun SEO-positie verbeteren.

Guidelines om je E-A-T te verbeteren

Om je EAT te verbeteren en je positie in de zoekresultaten van Google te versterken, zijn er een aantal beste praktijken die je kunt volgen. Hieronder volgen enkele belangrijke stappen die je kunt nemen:

1. Verkrijg hoogwaardige backlinks

Backlinks zijn een belangrijke factor bij het bepalen van de autoriteit en betrouwbaarheid van je website. Probeer hoogwaardige backlinks te verkrijgen van relevante websites die een goede reputatie hebben. Dit kan je helpen om je eigen autoriteit te vergroten en je EAT-score te verbeteren.

2. Toon expertise en betrouwbaarheid in je content

Zorg ervoor dat je content deskundig en betrouwbaar is. Dit betekent dat je nauwkeurige en up-to-date informatie moet verstrekken en bronnen moet vermelden. Laat zien dat je een expert bent in je vakgebied en dat je informatie betrouwbaar is. Dit kan helpen om het vertrouwen van zowel gebruikers als zoekmachines te winnen. Maak gebruik van NLP in SEO om je content te optimaliseren.

3. Bouw autoriteit op

Werk aan het opbouwen van autoriteit voor je website door waardevolle content te creëren en te delen. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig blogposts te schrijven, gastartikelen te publiceren op andere websites en actief te zijn op sociale media. Door jezelf te positioneren als een autoriteit in je vakgebied, kun je je EAT versterken.

4. Zorg voor een goede reputatie

Een goede reputatie is essentieel voor je EAT. Dit betekent dat je positieve beoordelingen en feedback moet krijgen van gebruikers. Moedig gebruikers aan om reviews achter te laten en reageer op eventuele negatieve feedback. Door een positieve reputatie op te bouwen, kun je het vertrouwen van zowel gebruikers als zoekmachines vergroten.

EAT impact op YMYL-websites

Door deze beste praktijken toe te passen, kun je je EAT verbeteren en de kans vergroten om succesvol te zijn in het SEO-landschap. Blijf consistent werken aan het verbeteren van je expertise, autoriteit en betrouwbaarheid, en je zult positieve resultaten zien in je SEO-inspanningen.

Het belang van technische SEO voor Google EAT

Technische SEO speelt een essentiële rol bij het optimaliseren van je EAT (Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness). Het gaat niet alleen om de inhoud van je website, maar ook om de ervaring en betrouwbaarheid die het biedt aan gebruikers. Door te zorgen dat je website technisch goed in elkaar zit, kun je een solide basis leggen voor een verbeterde EAT en een hogere positie in de zoekresultaten van Google.

Een goede gebruikerservaring is een belangrijke factor bij het bepalen van je EAT. Je website moet snel laden, gebruiksvriendelijk zijn en goed toegankelijk zijn op verschillende apparaten. Dit betekent het optimaliseren van de laadsnelheid, het verbeteren van de navigatie en het zorgen voor een responsief ontwerp. Een positieve gebruikerservaring draagt bij aan de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van je website, wat weer bijdraagt aan een verbeterde EAT.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de technische aspecten van je website de expertise, autoriteit en betrouwbaarheid van je content weerspiegelen. Dit kun je doen door het optimaliseren van meta descriptions en title tags met relevante zoekwoorden, het implementeren van schema markup om de structuur en betekenis van je content duidelijk te maken aan zoekmachines, en het creëren van een sterke interne linkstructuur die gebruikers en zoekmachines helpt om je content beter te begrijpen.

Het belang van een snelle website

Een van de belangrijkste aspecten van technische SEO voor EAT is het optimaliseren van de snelheid van je website. Een trage website kan leiden tot een slechte gebruikerservaring en kan afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van je website. Zorg ervoor dat je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn en dat je gebruik maakt van caching om de laadtijd van je pagina’s te verminderen. Een snelle website draagt bij aan een positieve gebruikerservaring en helpt je EAT te verbeteren.

Bovendien is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je website veilig is en beveiligd met een SSL-certificaat. Beveiliging is een belangrijk aspect van de betrouwbaarheid van je website en draagt bij aan een verbeterde EAT. Zorg ervoor dat je regelmatig updates uitvoert en dat je website beschermd is tegen malware en andere beveiligingsbedreigingen.

Elementen van technische SEO voor EATBelang
Snelle laadtijdBelangrijk voor een goede gebruikerservaring en betrouwbaarheid
GebruiksvriendelijkheidHelpt gebruikers om gemakkelijk door je website te navigeren
Responsief ontwerpZorgt ervoor dat je website goed wordt weergegeven op verschillende apparaten
Optimalisatie van meta descriptions en title tagsDraagt bij aan de vindbaarheid en relevantie van je content
Implementatie van schema markupHelpt zoekmachines om de structuur en betekenis van je content beter te begrijpen
Sterke interne linkstructuurHelpt gebruikers en zoekmachines om je content beter te begrijpen en te waarderen

Door te investeren in technische SEO kun je de gebruikerservaring van je website verbeteren en de EAT optimaliseren. Dit draagt bij aan een hogere positie in de zoekresultaten van Google en helpt je om meer succes te behalen met je SEO-inspanningen.

Google EAT

Content optimalisatie voor Google E-A-T

Content optimalisatie is een essentieel onderdeel van het verbeteren van je EAT. Door je content te optimaliseren, kun je de expertise, autoriteit en betrouwbaarheid van je website vergroten. Hier zijn enkele beste praktijken die je kunt volgen om je EAT te verbeteren:

 • Zorg voor relevante informatie: Het is belangrijk om content te creëren die relevant is voor je doelgroep. Richt je op het bieden van waardevolle informatie die aansluit bij de behoeften en interesses van je gebruikers.
 • Toon je expertise: Laat zien dat je deskundig bent op jouw vakgebied. Dit kun je doen door diepgaande en goed onderbouwde informatie te bieden. Gebruik ook bronnen en referenties om je expertise te ondersteunen.
 • Bouw autoriteit op: Werk aan het versterken van je autoriteit in de industrie. Dit kun je doen door samen te werken met andere experts, het verkrijgen van backlinks van relevante en betrouwbare websites, en het krijgen van positieve reviews en aanbevelingen.
 • Zorg voor betrouwbare informatie: Verifieer altijd de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de informatie die je verstrekt. Gebruik betrouwbare bronnen en vermijd het verspreiden van foutieve of misleidende informatie.

Overzicht tabel

“Content optimalisatie is de sleutel tot het verbeteren van je EAT en het versterken van je positie in de zoekresultaten van Google.”

 
ExpertiseAutoriteitBetrouwbaarheid
Toon diepgaande kennis en ervaring op jouw vakgebied.Werk aan het opbouwen van je autoriteit in de industrie.Gebruik betrouwbare bronnen en controleer de nauwkeurigheid van je informatie.
Zorg voor goed onderbouwde en waardevolle content.Verkrijg backlinks van relevante en betrouwbare websites.Vermijd het verspreiden van foutieve of misleidende informatie.
Gebruik bronnen en referenties om je expertise te ondersteunen.Werk samen met andere experts in jouw vakgebied.Krijg positieve reviews en aanbevelingen.

Door content optimalisatie toe te passen en te streven naar een hoge EAT-score, kun je je website positioneren als een betrouwbare bron van informatie en autoriteit binnen jouw branche.

Hoe content optimalisatie kan bijdragen aan jouw Google EAT

Content optimalisatie kan een positieve invloed hebben op jouw EAT door de kwaliteit en relevantie van je content te verbeteren. Door te focussen op expertise, autoriteit en betrouwbaarheid in je content, kun je het vertrouwen van zowel je gebruikers als zoekmachines opbouwen. Dit kan leiden tot een hogere SEO-ranking en meer zichtbaarheid in de zoekresultaten van Google.

Conclusie: De cruciale rol van Google EAT in SEO

Google EAT speelt een cruciale rol in het verbeteren van je positie in de zoekresultaten van Google. Door te focussen op expertise, autoriteit en betrouwbaarheid kun je de kwaliteit en relevantie van je website vergroten. Het is essentieel om de EAT-richtlijnen van Google te volgen en beste praktijken toe te passen om succesvol te zijn in het SEO-landschap van Nederland.

Door je EAT te verbeteren, kun je je positie in de zoekresultaten versterken en meer succes behalen met je SEO-strategie. Het is belangrijk om te investeren in hoogwaardige content, backlinks van relevante websites te verkrijgen en te zorgen voor een goede reputatie en betrouwbaarheid. Daarnaast is het optimaliseren van je website op technisch gebied en het creëren van een goede gebruikerservaring van groot belang.

Met een sterke focus op Google EAT, kun je jouw website naar een hoger niveau tillen en betere resultaten behalen in de organische zoekresultaten. Door te investeren in je expertise, autoriteit en betrouwbaarheid, kun je je positie verbeteren en meer bezoekers aantrekken. Pas de beste praktijken toe die in dit artikel zijn besproken en werk aan het verbeteren van je EAT om succesvol te zijn in het SEO-landschap van Nederland.

SEO uitbesteden aan een SEO consultant

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hun SEO uit te besteden aan SEO bureau’s als Writehere-writenow. Niet alleen scheelt het veel tijd, daarnaast beschikken wij als jouw SEO partner ook over de benodigde expertise om jouw website te optimaliseren aan de hand van de  Google Search Quality Evaluator Guidelines . Een SEO consultant kan jou persoonlijk advies geven, en een op maat gerichte SEO strategie aanbieden.

Maar ook als je op zoek bent naar advies op het gebied van conversie optimalisatie, een concurrentie analyse of op een technische SEO audit wilt laten uitvoeren, zijn wij je graag van dienst. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek, of doe onze gratis SEO scan om te kijken hoe jouw bedrijf ervoor staat!

EAT verbeteren

Vraag: Wat is Google EAT?

Antwoord: E-A-T staat voor expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. Het is een belangrijk concept dat door Google wordt gebruikt om de kwaliteit van websites te beoordelen.

Vraag: Waarom is EAT belangrijk voor mijn website?

Antwoord: E-A-T is belangrijk omdat Google websites met een hoge expertise, autoriteit en betrouwbaarheid hoger laat scoren in de zoekresultaten. Het hebben van een goed e-a-t helpt dus bij het verbeteren van de ranking van je website.

Vraag: Wat zijn voorbeelden van Google EAT?

Antwoord: Volgens de richtlijnen van Google zijn voorbeelden van e-a-t het hebben van:

 1. Expertisepagina’s op je website
 2. Het tonen van certificaten of diploma’s van je experts
 3. Het hebben van positieve beoordelingen en aanbevelingen van betrouwbare bronnen, en het hebben van een duidelijke en transparante bronvermelding.

Vraag: Hoe kan ik de Google EAT quality van mijn website verbeteren?

Antwoord: Om e-a-t van je website te verbeteren, kun je ervoor zorgen dat je inhoud van hoge kwaliteit biedt die relevant is voor je doelgroep. Zorg ook voor een goede bronvermelding en laat zien dat je experts in je vakgebied hebt.

Vraag: Wat zijn de richtlijnen van Google voor e-a-t?

Antwoord: De richtlijnen van Google voor e-a-t zijn de Search Quality Evaluator Guidelines (richtlijnen voor evaluatoren van zoekkwaliteit). Deze richtlijnen bevatten gedetailleerde informatie over hoe zoekkwaliteit wordt beoordeeld en wat belangrijk is voor e-a-t.

Vraag: Wat is de relatie tussen EAT en search quality?

Antwoord: E-A-T is een belangrijke factor die wordt gebruikt om de zoekkwaliteit te beoordelen. Google geeft veel waarde aan websites die een goede expertise, autoriteit en betrouwbaarheid hebben, omdat dit bijdraagt aan een goede gebruikerservaring en relevante zoekresultaten.

Vraag: Wat betekent YMYL?

Antwoord: YMYL staat voor Your Money or Your Life, wat inhoudt dat het gaat om websites die invloed kunnen hebben op iemands geld, gezondheid, veiligheid of leven. Deze websites worden door Google extra kritisch beoordeeld op e-a-t.

Vraag: Zet Google EAT in als ranking factor?

Antwoord: Ja, Google gebruikt e-a-t als een belangrijke rankingfactor. Websites met een goede expertise, autoriteit en betrouwbaarheid hebben een hogere kans om hoger te scoren in de zoekresultaten.

Vraag: Hoe belangrijk is EAT volgens Google?

Antwoord: E-A-T is ontzettend belangrijk volgens Google. Het helpt bij het bepalen van de kwaliteit van websites en heeft invloed op de ranking in de zoekresultaten.

Vraag: Wat is de relatie tussen e-a-t en de Google Ads?

Antwoord: E-A-T heeft geen directe relatie met Google Ads. De advertenties in Google worden niet beïnvloed door e-a-t. Echter, het hebben van goede e-a-t kan wel indirect bijdragen aan een betere gebruikerservaring op je website, wat weer kan leiden tot betere prestaties van je Google Ads.