voice search optimalisatie

De complete gids voor voice search optimalisatie in 2023

Een paar decennia geleden leek het idee om op dagelijkse basis te praten met een voice assistent nog sciencefiction. Tegenwoordig is het heel normaal om via Siri, Alexa en Google Assistent onze zoekopdrachten uit te spreken. De opkomst van voice search optimalisatie is onvermijdelijk en het is vaak zelfs sneller en makkelijker dan typen.

Maar spraakopdrachten of voice search, zijn anders dan gewone zoekopdrachten en content optimalisatie. Als je wilt dat jouw website voor voice search gevonden wordt, moet je je content en techniek aanpassen. In deze complete gids leggen we uit wat voice search optimalisatie inhoudt en geven we tips voor het optimaliseren van jouw website voor voice search. Lees mee en leer hoe je meer traffic via spraakgestuurde zoekopdrachten binnenhaalt!

Hoe werkt voice search?

Voice search is een gesproken zoekopdracht die mensen inspreken naar een apparaat met een spraakassistent, zoals een smartphone, smart speaker of smart device. Voorbeelden zijn het starten van navigatie, muziek afspelen, een timer zetten en veel meer alledaagse commando’s. Voice search wordt steeds gebruikelijker en (naar alle waarschijnlijkheid) ook steeds omvangrijker. 

De meest bekende spraakassistenten zijn Siri van Apple, Alexa van Amazon, Google Assistant en Google Home. Het grote voordeel van spraakopdrachten is het gebruiksgemak: je kunt heel snel en eenvoudig zaken regelen zonder je handen te gebruiken. Hierdoor nemen spraakopdrachten een steeds groter deel van het zoekverkeer over van traditionele zoekmachines.

voice search optimalisatie

De toekomst van voice search optimalisatie

Spraakopdrachten zijn zeker geen hype, integendeel, het wordt steeds populairder en  langzamerhand de norm. Volgens een onderzoek blijkt dat al zo’n 40% van de Nederlanders maandelijks voice search gebruikt, met name via smartphones en digitale assistenten voor smart speakers. Het is daarom een trend om rekening mee te houden.

De verwachting is dat het aantal slimme speakers de komende jaren enorm zal stijgen tot ruim 5 miljoen in Nederland in 2023. Ook het percentage gesproken zoekopdrachten groeit in rap tempo. Het biedt dus een unieke kans voor bedrijven om meer organisch zoekverkeer binnen te halen via voice search optimization.

Waarom voice search optimalisatie cruciaal is voor online marketing

Zoekmachines als Google waarderen websites die geoptimaliseerd zijn voor spraak. Dit kan je algemene vindbaarheid en autoriteit vergroten, waardoor je hoger gaat ranken. Optimalisatie voor spraakopdrachten en zoektermen is dus een must voor elk bedrijf dat meer traffic wil genereren.

Hoe spraakopdrachten anders zijn dan tekst

Mobiele zoekopdrachten verschillen nogal van gewone zoekopdrachten. Mensen formuleren hun zoekopdracht bij spraak veel natuurlijker, in volledige, natuurlijke zinnen, die dichter staan bij echte conversatie. Bijvoorbeeld: “Hey Google, wat zijn goede restaurants in de buurt?”

Bij text search zoekt men meestal op losse keywords, zoals “restaurant Rotterdam”. Ook zijn spraakopdrachten over het algemeen specifieker en langer. Google begrijpt door AI technologie nu gelukkig wel de intentie achter zulke conversational queries en kan relevante resultaten tonen. Als website-eigenaar moet jij ervoor zorgen dat jouw content door Google gekoppeld wordt aan deze langere zoektermen. Dit vergt een andere optimalisatie dan voor zoekopdrachten via tekst. 

voice search optimalisatie

10 tips om voice search optimalisatie toe te passen

In dit artikel geven wij  10 belangrijke tips om zoekopdrachten via voice search voor jouw website te optimaliseren:

  • Richt je op zoekwoord zinnen en andere long-tail zoekwoorden. 
  • Gebruik gesproken taal in je content.
  • Maak lokale SEO een prioriteit.
  • Gebruik schema markup.
  • Optimaliseer voor mobiel.
  • Verbeter je paginasnelheid.
  • Blijf up-to-date.
  • Maak gebruik van featured snippets.
  • Pas anchor teksten aan. 

1. Focus op long-tail zoekwoorden

Gebruik vragen en langere keywords met 3 of meer woorden in je content, zoals mensen die ook uitspreken. Dit helpt search engines om je content te matchen met spraakopdrachten.Ze zijn langer, specifieker en meer geneigd om volledige vragen te stellen dan losse zoekwoorden. Wanneer we spreken zijn we gewend om volledige zinnen met meer details te gebruiken dan wanneer we typen.

Om voice search optimalisatie toe te passen, is een van de beste dingen die je kunt doen het richten op long-tail zoekwoorden, als zoekwoord zinnen, in je content. Hierdoor vang je verkeer van gebruikers die langere, specifieke zoekopdrachten invoeren.

Long-tail zoekwoorden bevatten drie of meer woorden en zijn een belangrijk onderdeel van algemene zoekwoord optimalisatie. Ze trekken hoog-intentie verkeer aan omdat ze specifiek zijn voor de intentie van de gebruiker. 

Om zoekwoord zinnen te vinden, bedenk “wie”, “wat”, “wanneer”, “waar” en “hoe” vragen waar gebruikers het meest in geïnteresseerd zijn. Voeg deze toe aan de inhoud op je pagina’s (zoals in een H2 kop) en geef er een beknopt, bevredigend antwoord op. Je kunt in de rest van de content ook verder ingaan op details na je initiële antwoord.

Als je long-tail zoekwoorden identificeert, hoef je niet alleen op je gevoel af te gaan. Je kunt een of meerdere zoekwoord analyse tools gebruiken om de meest relevante zoekwoorden voor je doelgroep te vinden. Je kunt ook inspiratie halen uit de “gerelateerde zoekopdrachten” of de “mensen vroegen ook” secties op de Google resultaten pagina’s, om te zien welke vragen je publiek het meest stelt. Voer een zoekopdracht over je bedrijf in en kijk wat Google aanbeveelt

Maak gebruik van een FAQ

Het proppen van een heleboel vragen en antwoorden aan de inhoud van je pagina kan soms ongemakkelijk aanvoelen. Daarom hebben veel websites een veelgestelde vragen sectie of pagina. 

Een FAQ sectie stelt je in staat om alle veelvoorkomende zoekvragen gerelateerd aan je website op te sommen en een antwoord te geven dat kan concurreren voor een plekje in de spraak zoekresultaten. Dit content formaat is ook optimaal voor het bemachtigen van Google snippets, waar we het later over zullen hebben.

2. Optimaliseer je content in een conversational tone of voice

Schrijf je content in een conversational tone of voice, dus net alsof je tegen iemand praat. Dit sluit beter aan bij hoe mensen spraakopdrachten formuleren. Naast dat het authentieker en makkelijker leesbaar aanvoelt, wordt een minder formele schrijfstijl geïnterpreteerd als relevanter voor spraak zoekopdrachten. 

Enkele manieren om je content conversationeler te maken zijn het opnemen van meer dagelijkse woorden (bijv. “ik”, “mij”, “jou”, “we”) in blogposts, het vermijden van jargon en te technische taal, en het toevoegen van een vleugje humor om je punten te ondersteunen. Dit is geen vrijbrief om de kwaliteit van je content te verlagen. Je moet een lossere schrijfstijl combineren met content die gebruikers verrast en waarde biedt. Google waardeert nog steeds dit soort kwalitatief hoogstaande content – schrijf het alleen op alsof je het hardop zegt. 

3. Focus op lokale SEO optimalisatie 

Lokale SEO is het proces om de zoekmachine vindbaarheid voor lokale ondernemingen, voornamelijk fysieke winkels, te verbeteren. Lokale SEO is cruciaal voor deze bedrijven, omdat het mikt op potentiële klanten in de omgeving die zeer waarschijnlijk iets zullen kopen. Het is ook een van de beste manieren om te optimaliseren voor voice search.

Lokale zoekopdrachten lenen zich perfect voor spraak. Optimaliseer daarom voor lokale SEO met bijvoorbeeld een Google Mijn Bedrijf pagina.

Denk er maar eens over na: wanneer iemand een spraakopdracht uitvoert op zijn smartphone, is er een goede kans dat hij onderweg is en op zoek naar iets in de buurt, zoals een restaurant of winkel. 

Er zijn veel manieren om je lokale SEO te verbeteren, maar het belangrijkste is het aanmaken en onderhouden van een Google Mijn Bedrijf profiel. Dit is de bedrijfsvermelding die verschijnt wanneer men iets zoekt zoals ” beste restaurant bij mij in de buurt”. Het vertelt bezoekers waar je gevestigd bent, contactinformatie, openingstijden, routebeschrijving en andere handige informatie.

Je Google Mijn Bedrijf profiel is hier relevant omdat voice search resultaten vaak informatie halen uit deze profielen. Daarom vergroot een compleet profiel de kans dat je bedrijf rangschikt voor deze lokale spraakopdrachten.

Dit is een van de meest effectieve stappen die je kunt ondernemen voor de algemene SEO van je site, zeker als je een fysieke winkel hebt. In veel gevallen is je Google Mijn Bedrijf profiel de eerste en enige manier waarop bezoekers informatie over je bedrijf vinden. Zorg er dus voor dat het altijd accuraat is.

4. Gebruik Schema markup voor zoekmachine optimalisatie

Schema markup is een andere techniek die je algemene SEO op pagina’s ten goede komt, niet alleen voor voice search optimalisatie. 

Schema markup is een type gestructureerde data – in essentie code die je toevoegt aan de HTML van je website, die zoekmachines helpt om gedetailleerde resultaten te leveren. Schema markup bevat doorgaans belangrijke informatie over je bedrijf, zoals openingstijden, adres, contactinformatie, prijsinformatie, reviews en meer. 

Schema markup is onzichtbaar voor menselijke bezoekers. In plaats daarvan helpt het indexeer robots om je content beter te begrijpen, de vindbaarheid in zoekresultaten te verbeteren en je meer kliks op te leveren. Omdat zoekmachines je site als relevanter zien, betekent het ook dat je meer kans hebt om in voice search resultaten te verschijnen.

5. Zorg voor een mobiel vriendelijke website en voice search optimalisatie

Zorg ervoor dat je website geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik. Dit is cruciaal omdat veel spraakopdrachten afkomstig zijn van smartphones. Daarnaast is een mobielvriendelijke website sowieso een belangrijke ranking factor voor Google.

Concrete tips:

  • Zorg voor een responsive design, zodat je site zich aanpast aan het schermformaat
  • Hou pagina’s lean en voorkom langzame pagina’s
  • Zorg dat touch elements zoals knoppen groot genoeg zijn
  • Koppel een locatie aan de site voor lokale rankings
  • Biedt een mobiele app aan voor meer gemak
voice search optimalisatie

6. Paginasnelheid en backlinks

Een snelle pagina laadtijd is essentieel voor goede gebruikerservaring en dus een zware ranking factor. Test daarom regelmatig de laadtijden met Google PageSpeed Insights of GTmetrix. Daarnaast zorgen goede backlinks van andere websites dat jouw website beter gevonden wordt.

Tips om de snelheid te verbeteren:

  • Zorg dat je site op een snelle server staat
  • Optimaliseer afbeeldingen door formaat te verkleinen
  • Verwijder onnodige plugins die je site vertragen
  • Minimaliseer HTTP requests door bijvoorbeeld assets te combineren
  • Zet caching aan zodat pagina’s sneller laden

7. Testen met spraakgestuurd zoeken

Test regelmatig of jouw pagina’s gevonden worden bij relevante spraakopdrachten:

  • Spreek zelf veelvoorkomende spraakopdrachten in en kijk welke resultaten je krijgt
  • Vraag anderen om voice searches te doen die relevant zijn voor jouw site
  • Maak gebruik van (betaalde) tools om spraak zoekdata te genereren
  • Check Google Search Console voor voice gerelateerde zoekopdrachten
  • Analyseer de resultaten om te zien waar er verbeterpunten zijn in je optimalisatie.

8. Blijf up-to-date omtrent voice search optimalisatie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent voice search:

  • Lees blogs van Google over verbeteringen in spraaktechnologie
  • Volg SEO-experts die over dit onderwerp schrijven
  • Blijf gebruikersdata analyseren om trends in voice zoekgedrag te spotten
  • Test nieuwe voice search functies van Google uit als ze beschikbaar komen
  • Ga na of nieuwe soorten spraakopdrachten relevant zijn voor jouw branche

9. Optimaliseer content voor featured snippets

Probeer ervoor te zorgen dat je content getoond wordt in Google’s featured snippets. Dit zijn de blokken met samenvattingen die bovenaan de zoekresultaten verschijnen.

Featured snippets zijn extra relevant voor voice search optimalisatie, omdat virtuele assistenten zoals Google Assistant deze snippets vaak hardop voorlezen als antwoord. Als je content hier getoond wordt, beantwoord je in feite de voice zoekvraag.

Tips om hiervoor te optimaliseren:

  • Richt FAQ-pagina’s op veelgestelde voice search vragen van gebruikers
  • Gebruik vraag-antwoord schema markup op deze pagina’s
  • Zorg voor een korte, bondige samenvatting bovenaan als antwoord
  • Neem relevante keywords op in de vragen en antwoorden
  • Plaats ook visuals zoals afbeeldingen bij je antwoorden

Als je FAQ’s en andere content zo structureert, maak je meer kans om bovenaan te verschijnen bij spraak zoekopdrachten. Je website wordt gezien als het antwoord op de vraag van de gebruiker. Lees meer over rich- en featured snippets in ons artikel “Het belang van structured data en rich snippets voor jouw SEO strategie

10. Pas anchor teksten aan voor voice search optimalisatie

Anchor tekst, oftewel de klikbare tekst van een link, is een belangrijk onderdeel van SEO. Om te optimaliseren voor spraak zoekopdrachten is het zaak om hier conversational keywords in te verwerken.

In plaats van een algemene anchor tekst zoals “lees meer” kun je beter langere zoektermen en zinnen als anchor texts gebruiken. Bijvoorbeeld:

  • “Bekijk de openingstijden van ons restaurant”
  • “Lees hier onze restaurant recensies”
  • “Ontdek meer over onzemenukaart”

Op deze manier simuleer je als het ware een spraakzoekopdracht in je anchor tekst. Dit helpt zoekmachines om de link te matchen aan passende voice searches.

Let er wel op dat de anchor teksten natuurlijk blijven klinken in de context van je content. Maar met de juiste conversational keywords werk je optimaal aan je spraakgestuurde vindbaarheid.

Door deze best practices toe te passen, is je website klaar voor voice search optimalisatie. Dit levert meer traffic, leads en uiteindelijk meer omzet op. De tijd om in te springen op deze trend is nu!

voice search optimalisatie

Tot slot

Voice search is de toekomst. Steeds meer mensen omarmen de voordelen van spraakbediening voor het uitvoeren van zoekopdrachten: het is snel, gemakkelijk en je hebt je handen vrij. Als je als bedrijf de boot mist door spraak te negeren, loop je een enorme kans op meer traffic mis.

Door je content, website en pagina’s goed af te stemmen op spraakopdrachten, vergroot je de kans aanzienlijk dat jij bovenaan verschijnt bij de relevante voice searches van je doelgroep. Dit blog heeft hopelijk duidelijk gemaakt wat voice search optimalisatie inhoudt en hoe je dit kunt aanpakken. Met deze tips ben je klaar om aan de slag te gaan. Veel succes!

Meer weten over voice search optimalisatie en de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Voor bedrijven biedt voice search enorme kansen om gevonden te worden bij relevante spraak zoekopdrachten. Als Voice Search specialist helpen wij onze klanten om hier maximaal op in te spelen.

Onze voice search diensten bestaan onder andere uit:

  • Onderzoek naar relevante spraak zoekopdrachten voor jouw doelgroep
  • Advies over de optimale contentstrategie en techniek voor voice search
  • Implementatie van de belangrijkste optimalisaties op je website
  • Regelmatige analyse van voice zoekgedrag en aanpassingen doorvoeren

Wil jij ook profiteren van de snel groeiende mogelijkheden van voice search? Onze specialisten helpen je graag op weg.

Ook als je op zoek bent naar advies op het gebied van conversie optimalisatie, link building of op zoek bent naar een SEO partner, zijn wij je graag van dienst. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek, of doe onze gratis SEO scan om te kijken hoe jouw bedrijf ervoor staat!