technology, developer, touch-3389904.jpg

AI in SEO; Hoe AI de toekomst van SEO zal veranderen

Kunstmatige Intelligentie of Artificial Intelligence (AI) maakt grote sprongen in verschillende industrieën, en in de wereld van zoekmachine optimalisatie (SEO) is het geen uitzondering. AI in SEO zal daarmee ook veranderen, en AI zal een steeds grotere rol gaan spelen in de toekomst van zoekmachineoptimalisatie.

Naarmate de AI-technologie vordert, staat het op het punt om de toekomst van SEO te revolutioneren door veel taken te automatiseren, waaronder zoekwoordenonderzoek en content optimalisatie. Dit maakt deze processen efficiënter. AI verandert ook de manier waarop zoekmachines werken; Google’s RankBrain gebruikt machine learning om relevantere resultaten te leveren.

AI is al bezig met het veranderen van SEO, en we kunnen verwachten dat dit in de toekomst nog meer zal veranderen. Zoekwoordenonderzoek, hoogwaardige, waardevolle geschreven content en content optimalisatie zijn de gebieden waar AI al een significante impact heeft op een SEO strategie. 

AI in SEO

SEO en AI in 2023

Als je net als de meeste content marketeers bent, heb je waarschijnlijk al veel gehoord over hoe AI je workflow kan verbeteren, het publiceren kan versnellen en je content kwalitatief beter kan maken. Maar AI kan ook grote voordelen opleveren voor het optimaliseren van je website en je SEO-strategie. 

Als we de toekomst van SEO verkennen, is het duidelijk dat AI een centrale rol zal spelen in het vormgeven ervan. Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van AI tools. Nieuwe AI tools kunnen SEO experts helpen boeiende content te creëren en kunnen ook helpen bij het optimaliseren van websites die aansluiten bij de behoeften van de gebruiker om de zoekresultaten te verbeteren.

Dit artikel onderzoekt hoe AI de wereld van SEO zal veranderen en biedt inzichten in de evolutie van deze technologie. We kijken naar hoe AI de manier verandert waarop marketeers SEO benaderen en hoe jij ervan kan profiteren.

Het gebruik van AI in zoekmachines

Zoekmachines zoals Google maken gebruik van AI om hun algoritmes te verbeteren en nauwkeurigere en persoonlijkere zoekresultaten te leveren. Google’s RankBrain, een AI-systeem, is sinds 2015 in gebruik om zoekresultaten te verwerken. Het gebruikt machine learning om de intentie van de gebruiker te begrijpen en relevantere resultaten te leveren.

Google gebruikt ook machine learning om spam te bestrijden, zodat de zoekresultaten die gebruikers zien van hoge kwaliteit en relevant zijn. De evolutie van zoekalgoritmes is veranderd van eenvoudige trefwoord matching naar semantische analyse. Ranking factoren omvatten nu gebruikersgedrag en contentkwaliteit, niet alleen zoekwoorden gebruik. Dat betekent dat websites zich daarnaar ook moeten aanpassen.

AI en machine learning zijn instrumenteel geweest in deze evolutie, waardoor de gebruikerservaring verbeterd en gepersonaliseerde resultaten worden geleverd.

Dit heeft geleid tot een aanzienlijke verschuiving in SEO, waarbij zoekmachines slimmer en gebruiksvriendelijker worden. De algoritmes houden nu rekening met verschillende factoren, zoals locatie, zoekgeschiedenis, favoriete websites en gebruikersgedrag bij het bepalen van zoekresultaten en dus niet alleen de relevantie en kwaliteit van content op je website. 

Dit heeft SEO een complexer maar ook belonender veld gemaakt, omdat het nu een diepgaander begrip vereist van de intentie en het gedrag van de gebruiker en de behoeften van de doelgroep. Het is daarom belangrijk om de laatste ontwikkelingen op het gebied van SEO en het gebruik van AI tools op de voet te volgen om jouw positie in de zoekresultaten te handhaven of te verbeteren.

computer, summary, chart-767776.jpg

Verbeterd zoekwoorden onderzoek en optimaliseren van content

Met behulp van AI zijn al veel taken uit te voeren die normaal gesproken veel tijd kosten zoals keyword onderzoek en content optimalisatie. AI-tools kunnen ankertekst gebruik en semantische keywords analyseren, waardoor keyword onderzoek gemakkelijker en efficiënter wordt.

Ze kunnen ook webpagina-inhoud analyseren met behulp van natural language processing (NLP), waardoor SEO-specialisten in staat zijn om waardevolle content te creëren die aansluit bij de behoeften van je doelgroep, en een tekst te genereren op basis van de zoekintentie. Dit zorgt ervoor dat je website een hogere ranking krijgt in de zoekresultaten en bezoekers langer op je website verblijven.

Lees meer over het gebruik van NLP in ons artikel “Ontdek de voordelen van NLP in SEO content

De toekomst van SEO trends voorspeld door Artificial intelligence

Voorspellende SEO maakt gebruik van AI om trends en algoritme-updates te voorspellen. Hierdoor kunnen SEO-professionals veranderingen voorspellen en hun strategieën dienovereenkomstig aanpassen. De voorspellende mogelijkheden van AI kunnen bepalen hoe acties de ranking van een website beïnvloeden, waardoor effectieve SEO-strategieën kunnen worden ontwikkeld.

AI kan ook websites volledig analyseren om potentiële rode vlaggen te identificeren die kunnen leiden tot straffen van zoekmachine algoritme wijzigingen. Dit kan bedrijven helpen het kostbare proces van het herstellen van een Google-straf te vermijden, waardoor tijd, moeite en middelen worden bespaard.

Bovendien kunnen bedrijven dankzij voorspellende SEO toekomstige trends anticiperen, waardoor ze op tijd relevante inhoud kunnen produceren en in de toekomst een hoge ranking in zoekmachines kunnen verkrijgen.

voice control, voice commands, ok google-2598422.jpg

Voice search – een belangrijke trend waar je nu op in moet springen

Naarmate spraakassistenten zoals Siri, Alexa en Google Assistent populairder worden, wordt optimalisatie voor voice search steeds belangrijker. AI speelt een cruciale rol bij het begrijpen en verwerken van spraakopdrachten, die vaak langer zijn dan op tekst gebaseerde zoekopdrachten.

SEO-strategieën moeten zich aanpassen aan deze trend, met focus op lange tail-zoekwoorden en conversatie-achtige zinnen die gebruikers waarschijnlijk zullen gebruiken bij het spreken. Bovendien is mobiele optimalisatie cruciaal om potentiële doelgroepen te bereiken, aangezien een aanzienlijk deel van de zoekopdrachten nu via mobiel gaat. AI kan helpen websites te optimaliseren voor mobiele apparaten, zodat de gebruikerservaring beter wordt en de ranking in zoekmachines hoger.

AI en optimalisaties voor de zichtbaarheid van afbeeldingen en video’s

Visueel zoeken is een ander gebied waar AI een significante impact heeft. AI-aangedreven beeldherkenningtechnologie wordt gebruikt om afbeeldingen te analyseren en relevante zoekresultaten te leveren. Naarmate meer gebruikers visueel zoeken gaan gebruiken, zullen SEO-strategieën zich moeten richten op het optimaliseren van afbeeldingen, met behulp van relevante tags en omschrijvingen, en ervoor zorgen dat afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn en relevant voor de inhoud. 

Schrijven van content met AI tools als Chat GPT

Content creatie is een cruciaal aspect van SEO en AI heeft dit efficiënter gemaakt. Er worden tools geïntroduceerd op basis van Chat GPT 3.5 en GPT-4, ondanks debatten over de relevantie van een gegenereerde tekst. Deze tools kun je naast het laten schrijven van kwalitatieve, sterke seo teksten ook gebruiken om onderwerpen te genereren op basis van bepaalde waarden, om concepten op te stellen, inhoud te optimaliseren en zelfs metatags te genereren, waardoor de tijd en inspanning die nodig is voor het creëren van content aanzienlijk wordt verminderd.

Steeds meer SEO tools maken daarom gebruik van Chat GPT technologie in hun software. Het kan dan suggesties doen voor meta tags, headings en korte beschrijvingen van webpagina’s. Ook SEO tools als Neuronwriter, Agility of Koalawriter maken gebruik van AI om content te genereren

Het grote voordeel is dat Chat GPT op grote schaal unieke, relevante content kan aanmaken. Dit bespaart veel tijd ten opzichte van alles handmatig schrijven. Uiteraard zal de inhoud wel gecontroleerd moeten worden op fouten. Maar het biedt interessante mogelijkheden om SEO te automatiseren. De verwachting is dat steeds meer tools Chat GPT technologieën zullen integreren.

laptop, apple, keyboard-2589420.jpg

ChatGPT vs Google Bard

Chat GPT en Google Bard zijn twee AI-modellen die zijn ontworpen om mensachtige tekst te genereren. Hoewel ze vergelijkbare doelen hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. 

Het belangrijkste verschil tussen Chat GPT en Bard is de bron van data. Bard haalt voortdurend informatie van het internet, dus het heeft de nieuwste informatie. Chat GPT’s bronnen eindigen met data van 2021, dus het is beperkt in zijn up-to-date informatie. Bard heeft meer data om realtime informatie te verzamelen door toegang tot de nieuwste onderzoeken.

Bard gebruikt Google’s nieuwste taalmodel – PALM 2. Chat GPT gebruikt GPT-3.5 met GPT-4 technologie beschikbaar in de betaalde versie – Chat GPT Plus. Daarnaast maakt Bard  van informatie, terwijl Chat GPT inhoud genereert in één tekst prompt.

4 manieren waarop je je AI SEO-strategie kan verbeteren 

Ben je op zoek naar manieren om technologieën zoals Chat GPT toe te passen, nu AI bijvoorbeeld  SEO copywriting voorgoed verandert? Hier zijn 4 manieren waarop je je online marketing kunt updaten en jij AI in SEO kunt gebruiken.

1. Gebruik AI voor content creatie en optimalisatie

Sinds de lancering van Chat GPT eind 2022 zijn content marketeers vroege gebruikers geworden van generatieve AI. Velen van ons hebben al geëxperimenteerd met het gebruik van GPT-4 en andere natural language processing (NLP) algoritmen voor het schrijven van content. Er zijn echter nog veel meer AI-gedreven technologieën die je kunnen helpen je content te optimaliseren voor SEO. Dit wordt steeds belangrijker naarmate de kwaliteit van de inhoud doorslaggevender wordt bij het bepalen van rankings in zoekresultatenpagina’s (SERPs).

Bijvoorbeeld:

 • Er zijn al veel AI- en machine learning-tools voor relevant keyword onderzoek, waaronder Google Keyword Planner, SEMrush, Ahrefs, Moz Keyword Explorer en Answer The Public.
 • Op zoek naar AI-gedreven tools voor het creëren van teksten? Begin je zoektocht met deze: Agilitywriter.ai Jasper.ai of Copy.ai
 • Je kunt ook vertrouwen op AI om de leesbaarheid van je content te verbeteren. Probeer Hemingway Editor, Neuronwriter, of Yoast SEO.

2. Optimaliseer voor voice search

De groeiende populariteit van spraakopdrachten biedt nieuwe uitdagingen en kansen voor contentmarketeers op het gebied van SEO. Het is al moeilijk genoeg om je content te optimaliseren voor menselijke gebruikers. Nu moet je er ook voor zorgen dat je optimaliseert voor Siri en Alexa.

Gelukkig kunnen AI tools je hierbij helpen. Ze stellen je in staat om spraakopdrachten te begrijpen en te optimaliseren, die langer zijn dan op tekst gebaseerde zoekopdrachten.

Je kunt een van deze AI-tools gebruiken om gegenereerde content te creëren voor spraakzoekopdrachten: Answer The Public, SEMrush, Moz Pro, KWFinder en Ahrefs.

Content die is geoptimaliseerd voor spraakopdrachten sluit aan bij moderne zoekvoorkeuren en helpt je content hoger te ranken door in te spelen op zoekintenties.

3. Gebruik AI tools voor predictieve analyse

Relevante keywords zullen voor de voorzienbare toekomst de belangrijkste focus blijven voor SEO. Nu kan AI je niet alleen helpen om te identificeren welke keywords momenteel hoog scoren, maar ook welke keywords in de toekomst een stijgende lijn laten zien.

Voorspellende AI-algoritmes zijn een nuttig nieuw marketinginstrument. Ze analyseren historische gegevens, gebruikersgedrag en andere relevante factoren, om je te helpen de potentiële ranking van specifieke keywords en inhoud te ‘voorspellen’.

De meeste van de beste tools voor keyword onderzoek bevatten nu AI-gedreven tools voor predictief keyword onderzoek, waaronder Google Keyword Planner, SEMrush, Moz Keyword Explorer, Ahrefs en KWFinder.

Met tools als deze kun je gefundeerde beslissingen nemen over je SEO-strategie, je content optimaliseren en een hogere zichtbaarheid en verbeterd organisch verkeer realiseren.

4. Automatiseer rapportage en analyses

Tot slot kun je AI gebruiken om je rapportage- en analyse processen te stroomlijnen, zodat je sneller dan ooit betere inzichten krijgt uit je data.

AI-gedreven analytics tools zoals Google Analytics, Kissmetrics, Mixpanel, Heap Analytics en Adobe Analytics kunnen enorme hoeveelheden gegevens in realtime analyseren. Ze helpen je trends, patronen en verbeterpunten in je huidige SEO-aanpak of focus op trefwoorden te ontdekken.

artificial intelligence, ai, intelligence-6767499.jpg

AI helpt met meer dan alleen het optimaliseren van je website

Generatieve AI bespaart enorm veel tijd bij het versnellen van je content creatieproces. Maar marketeers kunnen profiteren van veel meer AI-gedreven technologieën dan alleen generatieve tools zoals Chat GPT. Tools zoals de eerder genoemde zijn essentieel om je SEO-strategie up-to-date en competitief te houden.

Het is ook ongelooflijk om te zien hoe snel deze technologieën zich ontwikkelen. Dit is dus het perfecte moment om ze uit te proberen, erachter te komen wat voor jouw merk en publiek werkt, en te blijven experimenteren tot je resultaat ziet.

Voordelen en nadelen van het gebruik van AI in SEO

Het gebruik van AI in SEO heeft zowel voordelen als beperkingen. Hieronder worden enkele van de belangrijkste voordelen en beperkingen van het gebruik van AI in SEO besproken.

Voordelen

 1. Efficiëntie: AI kan de efficiëntie van SEO-processen verbeteren door taken zoals zoekwoordonderzoek, content creatie en optimalisatie te automatiseren. Dit kan leiden tot tijdsbesparing en hogere productiviteit.

 2. Inzicht in gebruikersgedrag: AI kan helpen bij het analyseren van gebruikersgedrag en het identificeren van zoekpatronen. Dit kan leiden tot betere inzichten in de behoeften en verwachtingen van de doelgroep, wat op zijn beurt kan leiden tot betere SEO-resultaten.

 3. Geoptimaliseerde inhoud: AI kan helpen bij het creëren van geoptimaliseerde inhoud door het identificeren van relevante zoekwoorden en het optimaliseren van de inhoud voor deze zoekwoorden. Dit kan leiden tot hogere rankings in zoekmachines en meer verkeer naar de website.

 4. Betere besluitvorming: AI kan helpen bij het nemen van betere beslissingen door het bieden van waardevolle inzichten en voorspellingen op basis van gegevens. Dit kan leiden tot betere beslissingen over de te volgen SEO-strategieën.

Nadelen

 1. Kosten: De implementatie van AI in SEO kan duur zijn vanwege de kosten van de technologie en de noodzaak van gespecialiseerde vaardigheden. Dit kan een beperking zijn voor kleine bedrijven en individuele SEO-professionals.

 2. Risico op fouten: AI is niet perfect en kan fouten maken bij het analyseren van gegevens en het nemen van beslissingen. Dit kan leiden tot onjuiste aanbevelingen en suboptimale SEO-resultaten.

 3. Afhankelijkheid van technologie: Het gebruik van AI in SEO kan leiden tot afhankelijkheid van technologie, waardoor het moeilijker kan worden om handmatige SEO-taken uit te voeren. Dit kan een beperking zijn voor SEO-professionals die gewend zijn om handmatig te werken.

 4. Privacy- en ethische kwesties: AI kan gevoelige gegevens analyseren, zoals gebruikersgedrag en persoonlijke informatie. Dit kan leiden tot privacy- en ethische kwesties, zoals het verzamelen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de gebruiker.

artificial intelligence, brain, hand-4625878.jpg

Conclusie

De toekomst van SEO is onmiskenbaar verweven met de vooruitgang in AI. Zoals we hebben gezien, revolutioneert AI in SEO op tal van manieren, van het verbeteren van zoekalgoritmes tot het automatiseren van keyword onderzoek en content optimalisatie. Het verbetert de gebruikerservaring door gepersonaliseerde zoekresultaten te leveren en stelt voorspellende SEO in staat om trends en algoritme-updates te anticiperen.

Naarmate AI zich blijft ontwikkelen en geavanceerder wordt, zal het aanzienlijke veranderingen in SEO teweegbrengen. Niet alleen revolutioneert het het vakgebied door nieuwe kansen en uitdagingen te creëren, maar het maakt SEO ook efficiënter en effectiever. De impact van AI is met name zichtbaar in de opkomst van optimalisatie voor voice – en visueel zoeken.

Het gaat niet alleen om taak automatisering; het gaat om het begrijpen van de intentie van de gebruiker en het creëren van interessante content. Trends zoals natural language processing (NLP), voice search en conversationele AI zijn nog maar het begin van deze transformatie.

Het is echter cruciaal om te onthouden dat AI, hoewel het veel taken en processen kan automatiseren, de menselijke touch in SEO niet kan vervangen. SEO is net zozeer een kunst als een wetenschap, en het menselijke element – het publiek begrijpen, interessante inhoud creëren, relaties opbouwen – is iets wat AI niet kan evenaren.

Als we vooruit kijken, is het duidelijk dat AI de toekomst van SEO zal blijven vormen en nieuwe kansen en uitdagingen zal creëren. Het is een spannende tijd voor SEO-professionals, die hun strategieën zullen moeten aanpassen en ontwikkelen om de kracht van AI te benutten. De sleutel zal zijn om de verandering te omarmen, op de hoogte blijven van de nieuwste AI-trends en -technologieën, en te blijven experimenteren en innoveren.

Writehere-writenow en AI

Ben je na het lezen van dit artikel klaar om de toekomst van SEO tegemoet te treden? Door samen te werken met Writehere-writenow kan je AI gebruiken voor je SEO- en contentstrategie!

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met een van onze SEO consultants. Zij kunnen je de inzichten en begeleiding bieden die je nodig hebt om AI effectief in je SEO-inspanningen te integreren en toelichten hoe wij AI gebruiken om de online zichtbaarheid van onze klanten te vergroten!

Ook als je op zoek bent naar advies op het gebied van content optimalisatie, conversie optimalisatielink building of op zoek bent naar een SEO partner, zijn wij je graag van dienst. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek, of doe onze gratis SEO scan om te kijken hoe jouw bedrijf ervoor staat!