Verbeter je positie met een SEO concurrentie-analyse 

Concurrentie-analyse in zoekmachine optimalisatie is een belangrijk onderdeel van SEO. Een diepgaande analyse van je belangrijkste concurrenten is cruciaal. Op deze pagina leggen we uit waarom een SEO concurrentie-analyse onmisbaar is en hoe je dit het beste aanpakt.

Wil jij een SEO concurentie analyse laten uitvoeren?

Ben je op zoek naar een SEO partner in Nederland om je online zichtbaarheid te verbeteren en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen?

Wil jij een concurrentie analyse laten uitvoeren voor hogere rankings in Google?

Dan ben je Writehere-Writenow aan het juiste adres! 

Writehere-writenow is een ervaren online marketing bureau met als specialiteit search engine optimization. 

Samen met Writehere-writenow zal je ondervinden hoe de juiste SEO-strategieën kunnen leiden tot succes en groei voor jouw bedrijf. 

Onze deskundige teamleden hebben de knowhow en ervaring om je website hoger in Google te laten ranken en je conversies te verhogen.

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of doe de gratis SEO scan om te kijken hoe jouw website ervoor staat

Waarom is een SEO concurrentie-analyse belangrijk?

Een analyse van je concurrenten kan om verschillende redenen nuttig zijn. Misschien betreed je een nieuwe markt en wil je de kansen verkennen. 

Of je worstelt met een lagere ranking in Google Search en zoekt naar verbeterpunten. Ook kun je op zoek zijn naar inspiratie om je organische traffic te laten groeien.

Wat de reden ook is, met regelmatig onderzoek houd je feeling met ontwikkelingen in je markt. 

Je ontdekt waar je concurrenten op inzetten, leert van hun contentstrategie en vindt verbeterkansen voor je eigen SEO. Kortom, een concurrentieanalyse houdt je scherp.

concurrentie-analyse
concurrentie analyse

De rol van concurrentie-analyse in jouw SEO-strategie

Door je belangrijkste concurrenten te analyseren krijg je inzicht in hun sterke en zwakke punten op SEO-vlak. 

Zo kun je je eigen SEO-strategie optimaliseren om voorop te blijven in de zoekresultaten. Een degelijke concurrentieanalyse is dus cruciaal voor SEO-succes. 

Concurrentieonderzoek is een essentieel onderdeel van elke effectieve SEO-strategie. Hieronder leggen we uit waarom het zo belangrijk is.

 

Waarom concurrentie-analyse je een stapje voor op je concurrenten geeft

Naast marktinformatie identificeert een concurrentieanalyse ook specifieke kansen en bedreigingen. Je ziet bijvoorbeeld voor welke zoekwoorden en locaties je concurrenten goed scoren en waar jij je voordeel kunt doen. 

Ook ontdek je waar hun zwakke plekken liggen op gebied van content of backlinks. Dit stelt je in staat gerichte verbeteracties te ondernemen om hen een stap voor te blijven. 

Kortom, concurrentieanalyse is cruciaal om kansen te benutten en bedreigingen het hoofd te bieden.

SEO consultant

Is SEO meer dan alleen zoekwoorden onderzoek?

Het antwoord op deze vraag is volmondig, ja! 

Veel bedrijven focussen bij zoekmachineoptimalisatie vooral op het identificeren en targeten van populaire zoektermen. Maar alleen het optimaliseren van je website voor bepaalde keywords is niet genoeg voor een succesvolle SEO-strategie.

Je moet namelijk niet alleen focussen op wat zoekers willen, maar ook op wat je concurrenten aanbieden. Een diepgaande analyse van hun SEO, content en backlinkprofiel is minstens zo belangrijk.

Vergelijk de SEO-elementen van je website

LINK BUILDING 2023
SEO concurrentie analyse

Als je weet welke zoektermen relevant zijn, ga je de specifieke pagina’s van je concurrent onder de loep nemen. Analyseer vooral de on-page SEO-elementen, zoals:

  • De titels en meta omschrijvingen
  • Het gebruik van headers
  • Interne links
  • De laadsnelheid

Door deze te benchmarken met je eigen website, kom je erachter waar verbeterkansen liggen. Je kunt gerichte acties ondernemen om je SEO te optimaliseren ten opzichte van de concurrent.

 

Monitor de backlinks van je rivalen

Een krachtig backlinkprofiel blijft cruciaal voor een toppositie in de rankings. Dus is het zeer waardevol om de inkomende links van je concurrenten te analyseren. Zo leer je van hun succesvolle linkbuilding strategieën.

Met Ahrefs of SEMrush krijg je een compleet overzicht van de kwalitatieve backlinks die een website heeft weten te verwerven. Focus op het binnenhalen van vergelijkbare backlinks van authority websites binnen je niche. Zo bouw je aan je eigen domein autoriteit.

"A strong analysis can help you identify what sets your business apart"

Wat is SEO Concurrentie-Analyse?

SEO bureau

Nu duidelijk is hoe belangrijk concurrentieonderzoek is, bespreken we wat het precies inhoudt in de context van SEO.

SEO concurrentieanalyse is het grondig onderzoeken van de belangrijkste zoekmachine rivalen binnen je niche of industrie. Het doel is inzicht te krijgen in hun tactieken en prestaties om je eigen SEO te verbeteren.

De bouwstenen van een effectieve analyse

Een complete analyse omvat onderdelen als:

  • Identificatie van de belangrijkste concurrenten
  • Onderzoek van target zoekwoorden
  • Vergelijking van rankings
  • Evaluatie van on-page elementen
  • Analyse van backlinkprofielen
  • Het identificeren van kansen

Wat is het verschil tussen een reguliere concurrentie-analyse en een SEO-analyse?

Een reguliere concurrentieanalyse voor marketingdoeleinden richt zich vaak op zaken als prijsstelling, positionering en doelgroep. Voor SEO heb je een meer technische SEO, een op zoekmachines gerichte aanpak nodig.

Je moet specifiek kijken naar elementen als:

  • Target zoekwoorden
  • Pagina snelheid
  • Interne linkstructuur
  • Meta data
  • Backlinkprofiel

Voor SEO concurrentieonderzoek is een op zoekmachines toegespitste analyse cruciaal.

 

concurrentie analyse
seo tool

Zo voer je jouw SEO concurrentie-analyse uit in 4 stappen

Hoe pak je zo’n SEO competitieanalyse nu concreet aan? Hieronder bespreken we de belangrijkste stappen.

Stap 1: Concurrenten bepalen

Uiteraard begint het uitvoeren van een SEO concurrentieanalyse met het vinden van je voornaamste online concurrenten.  Let op de activiteiten van je concurrentie en breng je concurrentie in kaart aan de hand van zoekopdrachten binnen Google en tools als Semrush of Ahrefs.

Beperk je tot een top 3 -5, zodat je online concurrentieanalyse haalbaar blijft. Probeer voor elk product of dienst je belangrijkste rivalen te identificeren. Houd hierbij ook rekening met indirecte concurrentie van grote platforms als Amazon of Bol.com. Richt je bijvoorbeeld op je concurrenten in je omgeving (lokale SEO) of op bepaalde webpagina’s van jouw eigen website waarop je al hoog scoort.

Stap 2: Voer een gedegen zoekwoorden onderzoek uit

Nadat je je belangrijkste concurrenten hebt geïdentificeerd, is de volgende stap het in kaart brengen van de meest relevante focus zoekwoorden en -termen in je niche. Met gratis tools als Google Keyword Planner (onderdeel van Google Ads) of betaalde tools zoals SEMrush en Ahrefs kan je helpen nieuwe zoekwoorden te vinden.

Bekijk niet alleen de populairste keywords, maar doorgrond vooral voor welke termen jij en je concurrenten hoog scoren in de rankings.Je kunt dit bijvoorbeeld doen met Google Search Console. Hiermee kun je de huidige posities van alle zoekwoorden achterhalen waarop jij nu rankt. 

Welke zoekwoorden kies je in een zoekwoordenonderzoek?

Hoe voer je een gedegen zoekwoordenonderzoek uit? Bekijk de websites van je concurrenten en kijk met welke content zij hoog ranken. Je kunt bijvoorbeeld de Search suggesties van Google raadplegen, maar het is betrouwbaarder om professionele tools te gebruiken als Ashref, Semrush of Moz.

Met deze tools kan je potentiële zoekwoorden in kaart brengen, en krijg je waardevolle input voor je eigen contentstrategie. Je kunt relevante zoekwoorden selecteren die bijvoorbeeld een hoog zoekvolume hebben, maar een lagere moeilijkheidsgraad. Dit wijst op kansrijke niches waar jij je content op kunt optimaliseren. Je kunt ook kijken naar de keyword gap, waar jouw keywords overlappen met je concurrenten en met welke zoektermen zij een hogere positie behalen.

Met tools als SEMrush en Ahrefs kun je snel een overzicht genereren van de keywords waarop een concurrent website vindbaar is. Houd er rekening mee dat hier een aardig prijskaartje aanhangt. Een SEO consultant heeft deze tools beschikbaar om onderzoek uit te voeren voor klanten, dus het kan goedkoper en minder tijdrovend zijn voor jouw bedrijf om een SEO concurrentie onderzoek door een SEO bureau te laten uitvoeren. 

Stap 3: Technische SEO toepassen en content optimaliseren

Vervolgens diep je per concurrent de belangrijkste pagina’s uit om de on-page SEO elementen te analyseren en vergelijken. Kijk naar zaken als:

  • Meta titels en descriptions
  • Gebruik van headers
  • Interne linkstructuur
  • Laadtijd en responsive design
  • outbound link strategie

Dit geeft inzicht in de SEO-tactieken van je rivalen en helpt je verbeterpunten op je eigen website te identificeren.

Stap 4: Backlink Profielen Onderzoeken

Tot slot is het analyseren van de backlinks die je concurrenten hebben verworven zeer waardevol. Door hun linkprofielen met behulp van tools als Ahrefs en SEMrush te onderzoeken, krijg je inzicht in:

  • De kwaliteit van hun verwijzende domeinen
  • De anchor tekst van inkomende links
  • Link building kansen in hun niche

Op basis hiervan kun jij gericht werken aan het versterken van je eigen linkprofiel en autoriteit. Want sterke backlinks zijn nog altijd cruciaal voor topposities in de rankings.

" Never stop learning from your competitors"
Writehere-writenow
Aree
SEO consultant

Met deze tools kun je je concurrentie bepalen

Gelukkig hoef je al dit onderzoek niet met de hand te doen. Er zijn verschillende krachtige SEO tools beschikbaar om concurrentieanalyse te vereenvoudigen. We lichten de drie belangrijkste uit.

SEMrush

SEMrush is hét gereedschap bij uitstek voor allesomvattende SEO competitieanalyse. De software indexeert miljoenen zoekopdrachten en websites om waardevolle inzichten te leveren. Met het gebruik van Semrush krijg  je onder meer:

  • Overzicht van gemeenschappelijke focus keywords
  • Vergelijking van posities per zoekterm
  • Analyse van traffic bronnen en -volumes
  • Inzicht in sterktes en zwaktes van concurrenten

Semrush is een onmisbare tool om je belangrijkste rivalen onder de loep te nemen.  Deze tool is bij uitstek geschikt om een analyse uit te voeren. Daarnaast kun je Semrush gebruiken om technische fouten op je website op te sporen, of om de posities van je zoekwoorden ( de stijgers en dalers) in de gaten te houden.

Ahrefs

Ahrefs is een uitermate geschikte tool voor backlink-analyse van profielen van websites. De software indexeert miljarden webpagina’s en backlinks, waardoor je zeer gedetailleerde inzichten krijgt.

Zo kun je zien van welke sites je concurrenten waardevolle backlinks ontvangen. Ook wordt duidelijk welk type links ze hebben weten te verwerven, bijvoorbeeld door contentmarketing, link inserties of het delen van assets.

Verder analyseert Ahrefs de kwaliteit van de inkomende backlinks aan de hand van criteria als domain rating, vertrouwenswaardigheid en relevantie. Op deze manier kun je gericht zwakke plekken in je eigen link building strategie identificeren en verbeteracties ondernemen. Ashref geeft je daarnaast ook inzicht in het aantal backlinks van je rivalen.

Want de kwaliteit en kwantiteit van je backlink profiel heeft nog steeds een significante invloed op je posities in de zoekresultaten. Met Ahrefs kun je dus je backlink profiel grondig vergelijken met concurrenten en zo je SEO naar een hoger niveau tillen.

Google Search Console

Een andere handige tool voor het in kaart brengen van je belangrijkste concurrenten is Google Search Console. Bijkomend voordeel is dat dit een gratis tool is, in tegenstelling tot tools van SEO concurrenten als Ashref en Semrush.

Als je hier de domeinnaam van een rivaliserende website invoert, geeft Search Console waardevolle inzichten in de focus zoekwoorden van die site. Ook als je onderzoek wilt verrichten naar een bepaald zoekwoord op jouw website kan je Google Search Console gebruiken.

Onder het tabblad ‘Performance’ kun je de meest prominente keywords zien waarop de concurrent hoog scoort. Door deze te filteren op impressies en positie kun je gericht populaire en competitieve zoektermen identificeren.

Ook onder ‘Links to your site’ is nuttige informatie te vinden. Hier zie je van welke andere sites er veel links naar je concurrent verwijzen. Dit kan inspiratie opleveren voor je eigen linkbuilding strategie.

Tot slot biedt Search Console onder ‘User experience’ data over de laadsnelheid en gebruiksvriendelijkheid van de website van je concurrent. Door deze te benchmarken met je eigen site vind je verbeterpunten.

Met Google Search Console heb je een krachtige en gratis tool in handen om SEO concurrentieanalyses uit te voeren. Het dashboard geeft op één plek veel bruikbare inzichten om van je rivalen te leren.

SEO tools
SEO tools
SEO bureau
SEO tools
SEO concurrentie analyse

Veelgemaakte fouten na een concurrentie- analyse en hoe ze te vermijden

concurrentie analyse
SEO consultant

Bij het uitvoeren van een concurrentieanalyse zijn er enkele valkuilen waar je rekening mee moet houden:

Neem geen overhaaste beslissingen

Sommige bedrijven trekken op basis van een oppervlakkige analyse meteen rigoureuze conclusies en beslissingen. Bijvoorbeeld door direct alle focus op één specifiek zoekwoord te leggen.

Dit kan riskant zijn. Neem de tijd om de analyse grondig uit te voeren zodat je beslissingen baseert op harde data in plaats van aannames. Haastige spoed is zelden goed in SEO.

Verouderde Data

Een andere misvatting is dat een eenmalige concurrentieanalyse voldoende is. Maar zoekmachineoptimalisatie vereist een continue, iteratieve aanpak. Je moet je inzichten steeds updaten. Herhaal daarom regelmatig je onderzoek om veranderingen in de markt en zoekgedrag op te merken. Baseer je beslissingen altijd op actuele gegevens voor maximale effectiviteit.

 

Wees alert op veranderingen binnen SEO

In de dynamische online wereld is een eenmalige analyse niet voldoende. Je moet blijven monitoren welke veranderingen je concurrenten doorvoeren. 

Stel daarom Google Alerts, RSS feeds en andere notificaties in, zodat je direct op de hoogte bent van updates.

Door rivalen continu in de gaten te houden, kun jij proactief inspelen op de nieuwste trends en ontwikkelingen in SEO. Zo behoud je een competitief voordeel en voorkom je dat je achterop raakt. Want wie stilstaat, gaat achteruit.

Concluderend is een regelmatige analyse van je belangrijkste concurrenten essentieel voor SEO-succes. Het verschaft inzichten die je helpen de juiste focus aan te brengen in je strategie. 

Zorg dus voor een goed monitoringssysteem, zodat je altijd voorbereid bent op de nieuwste zoekmachine trends.

SEO bureau
concurrentie analyse
seo tool
writehere-writenow
concurrentie analyse

Samenwerken aan succes

Bij Writehere-writenow helpen we bedrijven al jarenlang met effectieve SEO door een concurrentie analyse uit te voeren. 

Doordat SEO onze focus en specialiteit is, garanderen we diepgaande kennis van technische aspecten als interne linking, paginasnelheid en linkbuilding.

We combineren deze technische expertise met een commerciële blik door altijd de ROI van aanbevelingen te bezien. Of het nu om eenmalig advies of continu partnership gaat, we hebben maar één doel: maximale verbetering van uw online vindbaarheid en bereik.

Laat jouw SEO concurrentieanalyse uitvoeren door Writehere-writenow en ontdek hoe onze expertise jouw online vindbaarheid kan verbeteren! 

Waarom kiezen bedrijven voor Writehere-writenow?

  • Ruime ervaring met SEO diensten concurrentieonderzoek sinds 2015
  • Toegang tot geavanceerde tools als SEMrush, Moz en Ahrefs
  • Analyses door gecertificeerde SEO-specialisten
  • Advies op maat voor jouw website en bedrijf
  • Onafhankelijk advies zonder verkoopdruk
  • Flexibele dienstverlening, van een losse technische SEO audit tot op maat gemaakte pakketten
  • Gunstige tarieven

Uiteraard kan je bij ons ook terecht voor andere SEO diensten. Of je nu je link building wilt uitbesteden, content optimalisatie wilt toepassen of een conversie optimalisatie wilt laten uitvoeren, wij staan voor je klaar!

 

Geen tijd om onze pagina te lezen? Lees hier onze FAQ!

V: Wat is een SEO-tool?

A: Een SEO-tool is een softwareprogramma of online service die wordt gebruikt om verschillende factoren van zoekmachineoptimalisatie te analyseren en te verbeteren.

V: Waarom is het uitvoeren van een SEO concurrentie-analyse belangrijk?

A: Het uitvoeren van een SEO concurrentie-analyse is belangrijk om inzicht te krijgen in hoe jouw website presteert ten opzichte van de concurrentie. Het stelt je ook in staat om te identificeren welke strategieën en optimalisaties je kunt implementeren om hoger te scoren.

V: Hoe voer je een SEO concurrentie-analyse uit?

A: Om een SEO concurrentie-analyse uit te voeren, gebruik je SEO-tools of software die je inzicht geven in de rankings, zoekwoorden, backlinks en andere belangrijke SEO-factoren van jouw concurrenten.

V: Wat zijn de belangrijkste aspecten van een SEO concurrentie-analyse?

A: De belangrijkste aspecten van een SEO-concurrentieanalyse zijn onder meer het analyseren van de zoekwoorden waarop concurrenten hoog scoren, het bekijken van hun backlinkprofielen, het analyseren van hun contentstrategieën en het identificeren van eventuele technische verbeterpunten.

V: Wat kun je leren van een SEO concurrentie-analyse?

A: Een SEO-concurrentieanalyse kan je helpen te begrijpen welke strategieën succesvol zijn voor jouw concurrenten en kan je ideeën geven over hoe je jouw eigen SEO kunt verbeteren. Het kan ook helpen bij het identificeren van kansen voor nieuwe zoekwoorden of nichemarkten.

V: Hoe maak je een SEO optimalisatie-analyse?

A: Om een SEO-optimalisatieanalyse uit te voeren, dien je eerst de belangrijkste aspecten van jouw website te analyseren, zoals de laadsnelheid, mobiele responsiviteit, technische SEO en contentkwaliteit. Vervolgens kun je met behulp van SEO-tools aanbevelingen en optimalisatiepunten identificeren.

V: Waarom is concurrentie-analyse belangrijk voor SEO?

A: Concurrentieanalyse is belangrijk voor SEO omdat het je helpt te begrijpen waar je staat ten opzichte van jouw concurrenten in de zoekresultaten. Het kan je ook laten zien welke tactieken en strategieën je kunt gebruiken om je concurrenten te verslaan en hoger te scoren.

V: Wat is de beste SEO-tool voor concurrentie-analyse?

A: Er zijn veel goede SEO-tools beschikbaar voor concurrentieanalyse. Enkele populaire opties zijn SEMrush, Ahrefs en Moz. Het hangt echter af van jouw specifieke behoeften en budget welke tool het beste bij jou past.

V: Kan ik een SEO concurrentie-analyse zelf doen?

A: Ja, je kunt zeker een SEO-concurrentieanalyse zelf doen. Er zijn veel online bronnen en SEO-tools die je kunnen helpen bij het analyseren van jouw concurrenten en het identificeren van kansen om je eigen SEO te verbeteren.

V: Hoe ga ik aan de slag met SEO concurrentie-analyse?

A: Om aan de slag te gaan met SEO-concurrentieanalyse, kun je beginnen met het identificeren van jouw belangrijkste concurrenten. Vervolgens kun je SEO-tools gebruiken om hun rankings, zoekwoorden en backlinks te analyseren. Gebruik de verkregen inzichten om jouw eigen SEO-strategie te verbeteren en te optimaliseren.