Content optimalisatie - Upgrade bestaande content op je website

Content optimalisatie is de kern van elke succesvolle SEO-strategie, en speelt een cruciale rol in search engine optimization. Het helpt je met het bereiken van hogere zoekmachineposities en het aantrekken van meer organisch verkeer en dus leads. Niet voor niets is de uitspraak “content is koning” een cliché geworden in de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO). 

Wil jij je content laten optimaliseren?

Ben je op zoek naar een SEO partner in Nederland om je online zichtbaarheid te verbeteren en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen?

Wil jij je content laten optimaliseren voor hogere rankings in Google?

Dan ben je Writehere-Writenow aan het juiste adres! 

Writehere-writenow is een ervaren online marketing bureau met als specialiteit search engine optimization. 

Wij helpen je graag met het SEO uitbesteden en het realiseren van succes voor jouw bedrijf. 

Samen met Writehere-writenow zal je ondervinden hoe de juiste SEO-strategieën kunnen leiden tot succes en groei voor jouw bedrijf. 

Onze deskundige teamleden hebben de knowhow en ervaring om je website hoger in Google te laten ranken en je conversies te verhogen.

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of doe de gratis SEO scan om te kijken hoe jouw website ervoor staat!

SEO content
so audit
SEO consultant
seo tool

Wat is content optimalisatie?

Content optimalisatie betekent het verbeteren en aanpassen van de inhoud op je site om deze aantrekkelijker te maken voor search engines en gebruikers. Het is een essentieel onderdeel van zoekmachine-optimalisatie en het omvat een breed scala aan activiteiten. 

Zoekwoordenonderzoek voor content optimalisatie

Dit houdt in dat je relevante zoekwoorden en zoektermen identificeert die mensen gebruiken bij het zoeken naar informatie gerelateerd aan jouw branche.

Zoekwoordenonderzoek vormt de basis voor je content optimalisatie strategie door je te helpen de zoekintentie te begrijpen en te ontdekken welke termen relevant zijn voor jouw niche. 

Door te begrijpen welke zoekwoorden mensen gebruiken, kun je gerichte inhoud creëren die aansluit bij hun behoeften.

Dit proces omvat het gebruik van tools zoals de Google Zoekwoordplanner, Ahrefs, SEMrush, en andere om de meest relevante zoektermen te identificeren.

Content optimalisatie: Creëer nieuwe content en pas oude content aan

Nadat je de juiste zoekwoorden hebt geïdentificeerd, moet je waardevolle, relevante en betrokken content schrijven. De content optimalisatie vind dan plaats door de zoekwoorden te laten terugkomen in je tekst.

Het is ook belangrijk om bestaande content op je site aan te passen om de vindbaarheid te verbeteren. 

Het creëren van content is een essentieel onderdeel van content optimalisatie. Maar bovenal het creëren van relevante content.

Dit betekent dat je niet alleen rekening moet houden met de search engines, maar ook met de bezoekers van je website. Je content moet informatief, nuttig en boeiend zijn. Het moet antwoorden bieden op de vragen en behoeften van jouw doelgroep. Dit kan variëren van blogberichten en artikelen tot video’s, infographics en meer. 

Het belangrijkste voor content optimalisatie is dat je nieuwe content uniek en origineel moet zijn. Kopieer geen inhoud van andere sites, want dit kan leiden tot problemen met duplicate content en kan je SEO-scores schaden.

Uiteraard kan je ook jouw bestaande content en basically alle content binnen jouw website optimaliseren. Dit helpt je ook  om je beter vindbaar te zijn in search engines als Google en om je organische zoekresultaten te verbeteren.

Kijk naar hoe jij content optimalisatie kunt toepassen met zoekwoord optimalisatie en on-page optimalisatie (zie hieronder). Door het aanbrengen van kleine aanpassingen in de content die je al hebt geschreven kan je content optimalisatie van een bestaande pagina al snel hoger ranken.

On-page optimalisatie

On-page verwijst naar het optimaliseren van verschillende on-page elementen van je webpagina’s, zoals titeltags, metabeschrijvingen, koppen en alt-teksten bij afbeeldingen. Het doel is om duidelijk te communiceren waar de pagina over gaat. On-page optimalisatie helpt zoekmachines om pagina’s goed te begrijpen en indexeren. Het doel is om  duidelijk te maken waar je inhoud over gaat.

On-page optimalisatie is een technische kant van contentoptimalisatie. Het gaat erom ervoor te zorgen dat de structuur van je pagina’s en de HTML-code angepast zijn voor search engines. 

Aspecten van on-page optimalisatie:

 • Titel Tags: De titel van je pagina moet relevant zijn voor het onderwerp en de belangrijkste zoekwoorden bevatten. Dit is het eerste wat search engines en gebruikers zien wanneer ze je pagina bekijken in de resultaten van Google.
 • Meta Beschrijving: De metabeschrijving is een korte samenvatting van de inhoud van je pagina. Het moet aantrekkelijk zijn en mensen aanmoedigen om door te klikken naar je website.
 • Koppen (H1, H2, H3, enz.): Gebruik koppen om de structuur van je inhoud te definiëren en zoekmachines te helpen begrijpen welke delen van je pagina het belangrijkst zijn.
 • Alt-Tags voor afbeeldingen: Alt-tags helpen searchengines om afbeeldingen te begrijpen, wat belangrijk is voor toegankelijkheid en SEO-optimalisatie.

Door deze on-page elementen te optimaliseren, verbeter je de zichtbaarheid van je pagina’s in search engines, wat kan leiden tot hogere rankings en meer verkeer naar je site

seo consultant
website audit
SEO concurrentie analyse

Het belang van interne links in content optimalisatie

Interne en externe links spelen ook een belangrijke rol in de content optimalistie van je site. Interne koppelingen verwijzen naar het linken naar andere pagina’s binnen je eigen site. Dit helpt zoekmachines om de structuur van je site te begrijpen en de relevantie van verschillende pagina’s te beoordelen. Het kan ook de gebruikerservaring verbeteren door lezers te helpen navigeren naar gerelateerde inhoud.

Het toevoegen van relevante interne links tussen pagina’s op je site kan search engines helpen bij het crawlen en het vaststellen van relevantiesignalen. Nuttige interne koppelingen verbeteren ook de gebruikerservaring.

Externe linkbuilding 

Externe koppelingen, ook bekend als backlinks, zijn links van andere sites naar de jouwe. Dit is een ander essentieel onderdeel van content optimalisatie. Deze links fungeren als aanbevelingen en dragen bij aan de geloofwaardigheid en autoriteit van je site. Het verkrijgen van hoogwaardige backlinks is een uitdaging, maar het kan aanzienlijke voordelen opleveren voor je SEO-inspanningen. Het vereist vaak outreach en samenwerking met andere websites in je branche.

Waarom is content optimalisatie belangrijk?

Er zijn verschillende belangrijke redenen waarom het verbeteren en aanpassen van je content voor SEO essentieel is:

 • Verbeterde zoekmachineposities – Door het gebruik van relevante zoekwoorden, maak je het waarschijnlijker dat je pagina’s hoger ranken in de zoekresultaten en zichtbaarheid krijgen. De meeste zoekers kijken alleen naar de top 10, dus goed ranken is de key.

 • Betere gebruikerservaring – verbeterde content is makkelijker te verteren voor bezoekers en biedt waardevolle informatie aan je lezers, wat resulteert in een hogere betrokkenheid en conversiepercentages. Een goede gebruikerservaring is niet alleen belangrijk voor SEO, maar ook voor het succes van je website in het algemeen. Als bezoekers moeite hebben om je content te begrijpen of als ze niet snel de informatie vinden die ze zoeken, zullen ze waarschijnlijk je site verlaten en elders op zoek gaan. Door content te bieden die voldoet aan de behoeften van je doelgroep, kun je de gebruikerservaring verbeteren en de kans vergroten dat bezoekers blijven en actie ondernemen.

 • Concurrentievoordeel – Met zoveel concurrerende sites geeft goede content je een voorsprong in de zoekresultaten door je pagina’s zichtbaarder en vindbaarder te maken dan de niet-geoptimaliseerde content van je concurrenten.
seo partner
Ahrefs-backlink-analyse

Voer een effectief SEO zoekwoorden onderzoek uit

Grondig zoekwoordenonderzoek vormt de basis voor een effectieve contentoptimalisatiestrategie.

Gebruik tools als Google Zoekwoordplanner en Ahrefs om relevante zoekwoordkansen te identificeren die aansluiten bij je bedrijf en doelgroep.

Bekijk het zoekvolume en de concurrentie om je te concentreren op haalbare termen.

Het is belangrijk om te beseffen dat zoekwoordonderzoek een voortdurend proces is. Trends veranderen, en nieuwe zoektermen kunnen opkomen.

Daarom is het essentieel om regelmatig zoekwoordonderzoek uit te voeren om ervoor te zorgen dat je content up-to-date is en blijft voldoen aan de behoeften van je doelgroep.

Voer voortdurend onderzoek uit om op de hoogte te blijven van trends zodat je je content kunt aanpassen.

"schrijven is blijven zitten tot dat het er staat."
Kees van Kooten
Schrijver

Creëer hoogwaardige, geoptimaliseerde SEO content

De sleutel tot succesvolle content optimalisatie is door content te creëren die zowel voor zoekmachines als voor gebruikers aantrekkelijk is.

Het schrijven van relevante content is dé manier om hoger te scorenin de rankings! Zorg ervoor dat je nieuwe stuk content waardevolle inzichten en antwoorden op vragen van je publiek biedt.

Maak content gemakkelijk te scannen met duidelijke koppen, handige opmaak en bondig schrijven. Neem relevante zoekwoorden op in strategische locaties, zoals titels, URL’s, meta-omschrijvingen, alt-teksten en op een natuurlijke manier in de content.

Content optimalisatie aspecten

Er zijn verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden bij het creëren van hoogwaardige content:

 • Relevantie: Je content moet relevant zijn voor je doelgroep en je niche. Het moet aansluiten bij de behoeften en interesses van je potentiële lezers.
 • Diepgang: Probeer diepgaande informatie te bieden. Ga dieper in op onderwerpen en bied inzichten die anderen mogelijk niet hebben behandeld.
 • Uniek: Zorg ervoor dat je content uniek is en zich onderscheidt van concurrenten. Vermijd het kopiëren van materiaal van andere websites.
 • Leesbaarheid: Schrijf op een manier die gemakkelijk te begrijpen is. Gebruik duidelijke taal en vermijd jargon, tenzij het relevant is voor je doelgroep.
 • NLP: Maak gebruik van NLP in SEO om je content te optimaliseren.
 • Structuur: Organiseer je content met duidelijke koppen en subkoppen. Gebruik opsommingstekens en nummering waar nodig om de leesbaarheid te verbeteren.

Het doel is om je lezers te informeren, te engageren en te overtuigen. Als je content waardevol is, zullen mensen meer geneigd zijn om te blijven lezen, te delen en actie te onderneme

content optimalisatie
content optimalisatie
LINKBUILDING 2023
SEO bureau
SEO bureau

Optimaliseer on-page elementen 

Besteed veel aandacht aan het verbeteren van belangrijke on-page elementen bij het publiceren of bijwerken van content:

 • Titeltags – Neem doelzoekwoorden op in titels en houd ze tegelijkertijd prikkelend en aantrekkelijk om op te klikken.

 • De titel van je pagina is een van de meest belangrijke on-page-elementen. Het moet relevant zijn voor het onderwerp van je pagina en de belangrijkste zoekwoorden bevatten. Het is vaak het eerste wat mensen zien in de zoekresultaten en heeft een grote invloed op de klikfrequentie.

 • Metabeschrijvingen – De meta beschrijving is een korte samenvatting van de inhoud van je pagina. Het moet aantrekkelijk zijn en mensen aanmoedigen om door te klikken naar je website. Een goed geschreven metabeschrijving kan het verschil maken tussen iemand die op je link klikt of niet.

 • Koppen – Gebruik gerichte zoekwoorden in koppen om de relevantie van de pagina aan te geven.

 • Alt-teksten bij afbeeldingen – Beschrijf afbeeldingen op de juiste manier voor betere indexering en toegankelijkheid.

On-page en zoekmachine optimalisatie is een doorlopend proces.

Naarmate je nieuwe inhoud toevoegt aan je website, moet je ervoor zorgen dat deze on-page elementen consistent worden geoptimaliseerd.

Dit helpt zoekmachines om je inhoud beter te begrijpen en te indexeren.

Verbeter de gebruikerservaring

Een positieve gebruikerservaring houdt bezoekers betrokken en zet lezers om in klanten. Belangrijke factoren zijn:

 • Snelle laadtijden – Optimaliseer afbeeldingen, schakel caching in en verminder serverresponstijden.
 • Mobiele responsiviteit – Zorg voor een naadloze ervaring op alle apparaten met een mobiel geoptimaliseerd design.
 • Eenvoudige navigatie – Gebruik intuïtieve IA en interne koppelingen tussen gerelateerde inhoud.
 • Duidelijke CTA’s – Bied duidelijke oproepen tot actie om conversies te vergemakkelijken.
 • Beveiliging – Implementeer HTTPS op de hele site, vooral voor transacties.

Verkrijg autoritatieve backlinks 

Het verdienen van backlinks van vertrouwde bronnen in de branche kan de autoriteit en rankings van je eigen site aanzienlijk verbeteren. Dit zijn enkele effectieve tactieken:

 • Gastblogs – Schrijf berichten voor relevante sites die backlinks bevatten.
 • PR-benadering – Pitch je content en expertise aan journalisten en bloggers.
 • Promotie op sociale media – Deel content op sociale media om zichtbaarheid te verkrijgen.
 • Linkruil – Benader aanvullende sites voor wederzijdse links.
LINK BUILDING 2023

Blijf nieuwe content schrijven en verfijn oude content

Content optimaliseren zou een doorlopend proces moeten zijn. Blijf nieuwe pagina’s creëren, bestaande content updaten en je best presterende pagina’s promoten. Fix of verwijder slecht presterende content. Blijf onderzoek doen naar nieuwe zoekwoorden en onderwerpen om te targetten. Verfijn interne koppelingen en navigatie. Werk aan het opbouwen van meer kwalitatieve backlinks. Flexibel blijven zorgt ervoor dat je content  opgemerkt blijft op de lange termijn. Om jouw content op de eerste pagina of in de top 10 te krijgen is een, om er te blijven is de kunst!

Conclusie

Het verbeteren van je bestaande website content en consistent creëren van nieuwe kwalitatief hoogwaardige, gebruikersgerichte content die strategische zoekwoorden target, is een bewezen manier om SEO te verbeteren en je bedrijf te laten groeien. Een partnerschap met een ervaren content optimalisatie bureau als Writehere-writenow kan je helpen met advies en werkzaamheden als het optimaliseren van je bestaande content om je inspanningenen je website-optimalisatie naar een hoger niveau te tillen. Neem vandaag nog contact met ons op om van start te gaan!

SEO consultant
seo consultancy
Google EAT bepalen

Doelgerichte en klantvriendelijke content optimalisatie

Bij Writehere-Writenow staan we voor doelgerichte en klantvriendelijke dienstverlening. Onze content optimalisatie is volledig afgestemd op het behalen van jouw zakelijke doelstellingen. We nemen uitgebreid de tijd om je bedrijf, doelgroep en wensen te leren kennen. Op basis hiervan geven we advies op maat dat jou de beste resultaten oplevert. 

Doordat we efficiënt werken zonder dure overheadkosten, kunnen we scherpe tarieven aanbieden. Je profiteert van onze expertise zonder buitenproportioneel hoge kosten.

Kortom, bij ons krijg je de meest doelgerichte en klantvriendelijke content optimalisatie. Neem contact op voor advies op maat met jouw SEO partner!

Uiteraard kan je bij ons ook terecht voor andere SEO diensten, of je nu je link building wilt uitbesteden, een concurrentie analyse wilt laten opmaken, of je wilt SEO teksten laten schrijven door ons, wij staan voor je klaar!

Geen tijd om onze pagina te lezen? Lees hier onze FAQ!

Q: Wat is de betekenis van contentoptimalisatie?

A: Contentoptimalisatie verwijst naar het proces van het aanpassen en verbeteren van de inhoud van een website om beter te scoren in zoekmachines zoals Google. Dit omvat het gebruik van relevante zoekwoorden, het verbeteren van de leesbaarheid en bruikbaarheid van de inhoud, en het optimaliseren van de structuur en lay-out van de pagina’s.

Q: Hoe kan ik mijn content optimaliseren voor Google?

A: Om je content te optimaliseren voor Google, moet je zoekwoordenonderzoek doen om relevante zoekwoorden te identificeren die betrekking hebben op je onderwerp. Gebruik deze zoekwoorden op strategische plaatsen in je inhoud, zoals de titel, koppen en meta-beschrijving. Zorg er ook voor dat je inhoud uniek, informatief en goed gestructureerd is.

Q: Wat is online marketing?

A: Online marketing verwijst naar het gebruik van internet en digitale kanalen om producten, diensten en merken te promoten. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals zoekmachineoptimalisatie, sociale media marketing, e-mailmarketing en contentmarketing.

Q: Wat is conversie optimalisatie?

A: Conversieoptimalisatie is het proces van het optimaliseren van je website of landingspagina’s om meer bezoekers om te zetten in klanten of leads. Dit omvat het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid, het toevoegen van duidelijke call-to-action knoppen en het optimaliseren van de inhoud en het ontwerp van de pagina.

Q: Hoe kan ik mijn content optimaliseren om meer leads te genereren?

A: Om meer leads te genereren met je content, moet je ervoor zorgen dat je inhoud waardevol en relevant is voor je doelgroep. Gebruik aantrekkelijke titels en koppen, voeg call-to-action knoppen toe en maak gebruik van leadmagneten zoals gratis e-books of whitepapers om gegevens van bezoekers te verzamelen.

Q: Wat is historical content optimization?

A: Historical content optimization verwijst naar het proces van het updaten en verbeteren van oudere inhoud op je website om beter te scoren in zoekmachines. Dit kan inhouden dat je verouderde informatie bijwerkt, nieuwe statistieken toevoegt, interne en externe links toevoegt en de algehele kwaliteit van de inhoud verbetert.

Q: Hoe kan ik gebruik maken van Google Search Console voor content optimalisatie?

A: Google Search Console is een hulpprogramma van Google waarmee je inzicht kunt krijgen in hoe je site presteert in de zoekresultaten. Je kunt het gebruiken om te zien welke zoekwoorden verkeer naar je site brengen, welke pagina’s indexeerbaar zijn en om problemen met betrekking tot de indexering van je site op te lossen. Lees meer over Google SEO tools in ons artikel: “Ontdek de Beste Google SEO Tools voor jouw Website Optimalisatie

Q: Wat zijn de verschillende vormen van content optimalisatie?

A: Er zijn verschillende vormen van contentoptimalisatie, waaronder het optimaliseren van de inhoud voor zoekmachines (SEO), het optimaliseren van de inhoud voor sociale media, het optimaliseren van de inhoud voor mobiele apparaten en het optimaliseren van de inhoud voor gebruikerservaring (UX).

Q: Hoe kan ik mijn huidige content optimaliseren?

A: Om je huidige content te optimaliseren, moet je beginnen met een grondige audit van je website en inhoud. Identificeer pagina’s die potentieel hebben om te rangschikken in zoekmachines en optimaliseer ze door relevante zoekwoorden toe te voegen, de inhoud bij te werken en eventuele technische problemen op te lossen.

Q: Wat houdt het optimaliseren van bestaande content in?

A: Het optimaliseren van bestaande content verwijst naar het proces van het herzien en verbeteren van reeds gepubliceerde inhoud om meer verkeer, betrokkenheid en conversies te genereren. Dit kan inhouden dat je zoekwoorden toevoegt, je inhoud bijwerkt met nieuwe informatie en trends, en de algehele bruikbaarheid en leesbaarheid van de inhoud verbetert.