Link building: Ontdek de strategieën voor linkbuilding 2023 

Bij Writehere-writenow, weten we hoe belangrijk effectieve link building is voor het succes van onze klanten. Op deze pagina delen we onze visie op de toekomst van link building en geven we diepgaand inzicht in de beste  strategieën en technieken voor link building 2023 en de verwachtingen voor de toekomst.

Ben jij op zoek naar meer backlinks?

Ben je op zoek naar een SEO partner in Nederland om je online zichtbaarheid te verbeteren en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen?

Wil jij meer backlinks voor hogere rankings in Google?

Dan ben je Writehere-Writenow aan het juiste adres! 

Writehere-writenow is een ervaren online marketing bureau met als specialiteit search engine optimization. 

Samen met Writehere-writenow zal je ondervinden hoe de juiste SEO-strategieën kunnen leiden tot succes en groei voor jouw bedrijf. 

Onze deskundige teamleden hebben de knowhow en ervaring om je website hoger in Google te laten ranken en je conversies te verhogen.

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of doe de gratis SEO scan om te kijken hoe jouw website ervoor staat!

Wat is link building en hoe werkt linkbuilding?

Voordat we ingaan op de toekomst van link building, is het belangrijk om precies te begrijpen wat linkbuilding inhoudt. 

Linkbuilding verwijst naar alle activiteiten gericht op het verkrijgen van backlinks. Een backlink is een link op andere websites  naar jouw website verwijzen.

Deze inkomende links zijn erg belangrijk voor SEO omdat zoekmachines ze zien als een ‘stem’ die de relevantie en autoriteit van je website onderschrijft. 

Met andere woorden: hoe meer kwalitatieve backlinks, hoe hoger een website scoort in de zoekresultaten. Linkbuilding is dus een cruciaal onderdeel van elke succesvolle SEO campagne.

link building
SEO bureau
entrepreneur, idea, competence-1340649.jpg

Welke rol speelt link building in het vergroten van de online zichtbaarheid?

Link building speelt een essentiële rol bij het vergroten van de online zichtbaarheid van een website.

Door het verkrijgen van kwalitatieve links op websites van hoge kwaliteit kan een website hoger ranken in de zoekresultaten van zoekmachines.

Dit betekent dat wanneer gebruikers relevante zoekopdrachten uitvoeren, de website beter zichtbaar is en meer potentiële bezoekers aantrekt.

Daarnaast kan linkbuilding ook leiden tot meer verwijzend verkeer van andere websites, wat de zichtbaarheid en het bereik van een website verder vergroot.

Waarom is link building zo belangrijk voor jouw website?

Linkbuilding is nog steeds belangrijk omdat zoekmachines zoals Google links zien als een teken van relevantie en autoriteit. Door kwalitatieve backlinks te krijgen van relevante en autoritaire websites, kun je jouw positie in de zoekresultaten verbeteren en meer organisch verkeer genereren.

Ondanks veranderingen in algoritmes is linkbuilding nog steeds een must voor het vergroten van de online vindbaarheid. Hier zijn de belangrijkste redenen:

 • Links verbeteren domain authority en vertrouwen bij zoekmachines
 • Backlinks van gerespecteerde bronnen versterken geloofwaardigheid
 • Relevante links genereren meer verkeer vanaf andere sites
 • Goede anchortexsten optimaliseren rankings voor specifieke zoekwoorden
 • Een sterk backlinkprofiel geeft een competitief voordeel en maakt je moeilijker in te halen

Kortom, wie een betere ranking en meer traffic wil, komt niet onder linkbuilding uit in 2023 en daarna. Het blijft essentieel binnen online marketing!

Waar begin je met het verkrijgen van backlinks en het opbouwen van een backlinkprofiel?

Ben je nog niet eerder met linkbuilding gestart? Geen probleem.

Onze ervaren SEO specialisten adviseren om te beginnen met het opbouwen van een gezond backlinkprofiel.

Focus in eerste instantie op kwalitative linkbuilding door het binnenhalen van kwalitatieve backlinks van gerespecteerde niche sites, relevante blogs, branche directories, en andere betrouwbare platformen.

Zo bouw je gestaag domain authority op.

Onthoud: kwaliteit gaat boven kwantiteit. Liever 10 sterke backlinks van gerenommeerde sites, dan 100 zwakke links.

Onze experts selecteren uitsluitend waardevolle link opportunities.

LINKBUILDING 2023

Interne link building vs. externe link building

Er zijn twee hoofdvormen van linkbuilding:

Interne linkbuilding: Het linken tussen pagina’s binnen je eigen website. Dit helpt zoekmachines om de site structuur te begrijpen en pagina’s beter te indexeren.

Externe linkbuilding: Het verkrijgen van backlinks van externe, andere websites. Dit is doorgaans het meest effectief omdat het direct bijdraagt aan de autoriteit in de ogen van zoekmachines.

Een evenwichtige balans van interne en externe links is ideaal. Onze expert consultants helpen klanten de meest impactvolle focus te bepalen op basis van hun KPI’s.

seo bureau
link building 2023
mobile internet

Welke rol spelen sociale media in linkbuilding in 2023?

Sociale media spelen een steeds grotere rol in linkbuilding in 2023. Het delen van content op sociale platforms kan leiden tot meer externe links naar een website.

Wanneer gebruikers waardevolle en interessante content op sociale media zien, bestaat de kans dat ze deze content delen op hun eigen profielen of op andere websites. Dit kan resulteren in meer externe links naar de oorspronkelijke website.

Daarnaast kunnen sociale media ook dienen als een platform om in contact te komen met andere influencers, bloggers en website-eigenaren, wat kan leiden tot samenwerkingen en het verkrijgen van waardevolle backlinks. 

Onze consultants zijn thuis in het opzetten en uitvoeren van virale social media campagnes met content die specifiek gericht is op het genereren van kwalitatieve backlinks.

De content moet uiteraard ook relevant zijn voor de community. Zo bereiken we met onze social media linkbuilding inspanningen het gewenste organische bereik én meer waardevolle verwijzingen.

"Link earning is going to replace link building"
Rand Fishkin
CEO, Moz

De kracht van content marketing 

Een van de meest bewezen technieken op het gebied van link building is content marketing. Door het creëren van waardevolle content – denk aan blogposts, infographics, whitepapers, en video’s – stimuleer je andere platforms om een link te plaatsen op hun website.

Unieke, originele content die inspeelt op trending topics, vraagstukken en behoeftes in de community werkt het best. 

Onze content experts weten precies hoe ze content kunnen optimaliseren, promoten en ‘linkbaar’ kunnen maken. Goede content marketing genereert vaak een continu stroom van waardevolle backlinks.

contact.jpg
content optimalisatie

Wat zijn de voordelen van link building ten opzichte van andere SEO technieken?

LINK BUILDING 2023

Linkbuilding heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere SEO-technieken.

Ten eerste kan linkbuilding zorgen voor een verbeterde positie in zoekmachines, wat resulteert in meer organisch verkeer naar een website.

Daarnaast kan linkbuilding ook zorgen voor meer verwijzend verkeer van andere websites, wat de zichtbaarheid en het bereik van een website vergroot.

Bovendien draagt het bij aan de online autoriteit en geloofwaardigheid van een website, waardoor gebruikers meer vertrouwen hebben in de content en diensten die worden aangeboden. 

Hoe kunnen bedrijven in 2023 een effectieve linkbuildingstrategie toepassen?

Om een effectieve linkbuildingstrategie te implementeren in 2023, kunnen bedrijven verschillende stappen ondernemen. 

Ten eerste is het belangrijk om hoogwaardige en relevante content te creëren die andere websites willen linken. Dit kan bijvoorbeeld informatieve blogartikelen, branche-onderzoeken of visueel aantrekkelijke infographics zijn.

Vervolgens is het van belang om deze content actief te delen op sociale media en andere relevante platforms om meer zichtbaarheid te genereren. Daarnaast kan het benaderen van relevante websites en bloggers ook leiden tot waardevolle backlinks.

linkbuilding

Linkbuilding tools voor analyse en outreach

seo, optimization, search engine optimization-3007472.jpg
SEO bureau

Bij het uitvoeren van een linkbuilding campagne zijn SEO tools onmisbaar. Met software kun je backlink data analyseren, outreach stroomlijnen en de voortgang monitoren. Een van de meest geavanceerde SEO tools is Ahrefs.

Ahrefs biedt uitgebreide mogelijkheden voor het onderzoeken van de backlinkprofielen van websites. Zo kun je zien welke sites er naar je pagina’s linken, maar ook welke backlinks je belangrijkste concurrenten hebben. Op basis hiervan identificeer je nieuwe linkkansen.

Ook is er een database met miljoenen websites en contactgegevens beschikbaar. Hiermee kun je op grote schaal outreach doen voor link verzoeken. De software bespaart enorm veel werk bij het vinden van relevante linking opportunities.

Tot slot geeft Ahrefs inzicht in de kwaliteit en waarde van backlinks aan de hand van metrices als domain rating en URL rating. Zo weet je precies welke links het meest bijdragen aan SEO. Ahrefs is dus een onmisbare tool voor modern linkbuilding.

Andere populaire software programma’s zijn Moz, Majestic en SEMrush. Met de juiste software heb je een arsenaal aan mogelijkheden om een slagvaardige en resultaatgerichte linkbuilding campagne uit te voeren. Onze consultants zijn experts in het maximaal benutten van deze systemen.

Lees meer over SEO tools in ons blogartikel “Een overzichtvan de beste AI SEO tools in 2023

 

3

"Don't build links. Build relationships"
Rand Fishkin
CEO, Moz

Top linkbuilding strategieën en technieken voor 2023

Linkbuilding blijft een belangrijke methode voor het vergroten van de online zichtbaarheid en het verbeteren van de zoekmachineoptimalisatie. Anno 2023 zijn er verschillende top linkbuilding methodes en technieken die effectief kunnen zijn.

Een van de belangrijkste methodes is het creëren van hoogwaardige content die andere websites graag willen delen. Dit kan worden bereikt door middel van gastbloggen, waarbij relevante content wordt geschreven voor andere websites in ruil voor een backlink.

Daarnaast is het belangrijk om actief deel te nemen aan online communities en forums om waardevolle links te verkrijgen. Het opbouwen van relaties met influencers en bloggers is ook een effectieve methode, omdat zij vaak bereid zijn om over je merk te schrijven en links naar je website op te nemen.

Bovendien is het optimaliseren van de interne linkstructuur van je website cruciaal voor een goede linkbuilding.

Door deze methodes en technieken te implementeren, kun je in 2023 je linkbuildingstrategie naar een hoger niveau tillen en de zichtbaarheid van je website vergroten. 

Welke manieren van link building zijn er?

link building 2023

Welke linkbuilding strategie het meest effectief is hangt helemaal af van de aard van je website.

Er zijn verschillende linkbuildingtechnieken die je kunt gebruiken om kwalitatieve backlinks naar jouw website te krijgen. Hieronder vermelden we enkele populaire methodes.

Persberichten van nieuwssites met autoriteit

Het uitgeven van persberichten op nieuwssites met autoriteit kan helpen om kwalitatieve backlinks naar jouw website te krijgen. 

Door interessante en relevante persberichten te schrijven, kun je de aandacht trekken van nieuwssites en zo links naar jouw website verdienen.

Tiered linkbuilding

Tiered linkbuilding is een geavanceerde linkbuildingtechniek waarbij je een netwerk van links creëert. 

Door links naar jouw website te krijgen van andere websites die op hun beurt weer links ontvangen, kun je jouw linkprofiel versterken en jouw positie in de zoekresultaten verbeteren.

Guest posting

Guest posting is een effectieve linkbuilding techniek waarbij je artikelen en blogs schrijft voor andere websites in jouw niche. 

Ga bijvoorbeeld op zoek naar blogs, nieuwssites en magazines die over jouw onderwerp publiceren en bied aan om een uniek artikel te schrijven. 

 

Analyse competitor backlinks

Een analyse van de backlinks van jouw belangrijkste concurrenten kan waardevolle link kansen identificeren.

Door te spotten van welke websites zij sterke links hebben weten te verwerven, vind je inspiratie voor het repliceren van hun succes.

Interviews met experts

Door interviews te publiceren met thought leaders, influencers en experts uit je vakgebied op je blog of website genereer je potentiële backlinkkansen.

Vaak linken zij terug om het interview verder te verspreiden onder hun netwerk. Een win-win!

Nofollow links omzetten

Sommige sites gebruiken nofollow links, wat betekent dat de link geen SEO waarde heeft.

Via outreach kun je soms de eigenaar overhalen de link om te zetten naar een normale dofollow link, door het nut voor je publiek te benadrukken.

 

linkbuilding 2023

Linkable content

Door zelf uiterst nuttige content te produceren zoals praktische toolkits, handleidingen en uitgebreide whitepapers, stimuleer je andere sites om ernaar te verwijzen met een backlink. Promoot deze linkable assets via social media en outreach.

Skyscraper technique

De skyscraper technique draait om zelf zó’n goede en uitgebreide contentstukken te maken over een onderwerp, dat anderen niet anders kunnen dan ernaar linken.

De content overstijgt alles wat al bestaat en wordt zo een link magneet, wat de autoriteit van jouw website vergroot.

404 monitoring

Door verwijzende pagina’s en links regelmatig te controleren op foutmeldingen, een onderdeel van technische SEO, kun je gebroken backlinks op tijd opsporen en repareren door de site-eigenaar te contacteren.

Zo voorkom je verloren SEO waarde.

Links van influencers

Links van influencers kunnen waardevol zijn omdat ze vaak veel autoriteit hebben en een groot bereik hebben.

Door samen te werken met influencers in jouw branche, kun jij een link krijgen en jouw online autoriteit vergroten.

Links van product testers

Als je producten of diensten aanbiedt, kun je links krijgen van product testers. Deze links zijn waardevol omdat ze afkomstig zijn van relevante websites en aantonen dat jouw producten of diensten van hoge kwaliteit zijn.

Bovenstaande technieken passen we gecombineerd toe voor de beste resultaten. Onze consultant stelt een op maat linkbuilding plan samen.

Branded assets delen

Door nuttige branded assets te creëren, zoals whitepapers, templates, cheatsheets, tools en onderzoeksrapporten, kun je anderen aanzetten tot het linken naar jouw website.

Deel deze gated resources via social media en outreach en vraag een bronvermelding in ruil. Zo genereer je sterke en relevante backlinks naar pages die je zelf selecteert.

PR outreach

Een effectieve PR en outreach campagne kan waardevolle backlinks opleveren.

Stuur bijvoorbeeld persberichten over nieuws, events, product launches of onderzoek van je bedrijf naar relevante online magazines, blogs en nieuwssites. Als zij hierover publiceren met een linkje, scoor je high authority backlinks.

Niche directories

Door je bedrijf te laten opnemen in relevante niche directories, generatie je meteen een backlink. 

Ga op zoek naar geschikte online branchegidsen en bedrijvenoverzichten om je website te registeren en vindbaar te maken voor jouw doelgroep.

Backlinks kopen

Sommige bedrijven kiezen ervoor om hun backlinks te kopen, Hoewel dit een effectieve en tijdbesparende methode kan zijn, zijn hier ook nadelen aan verbonden. Lees meer hierover in ons artikel; “Backlinks kopen, een goed idee voor linkbuilding?

 

Waarom zou je link building uitbesteden?

writehere-writenow

Veel bedrijven kiezen ervoor om linkbuilding uit te besteden.

Het inhuren van een linkbuilding specialist als Writehere-Writenow voor je link building heeft vele voordelen.

Onze SEO consultants beschikken over de expertise, ervaring en netwerk om succesvolle linkbuilding campagnes op te zetten en te managen.

De belangrijkste redenen om met ons samen te werken aan kwalitatieve linkbuilding zijn:

 • Complete focus op linkbuilding door experts
 • Resultaatgerichte en bewezen linkbuilding methodes
 • Toegang tot tools en software voor link analyse en outreach
 • Uitgebreide ervaring met allerlei soorten linkbuilding technieken
 • Creatieve en up-to-date aanpak die meebeweegt met trends
 • Meer tijd over voor kernactiviteiten door uitbesteding
 • Capaciteit om grootschalige campagnes uit te voeren
 • Geen gedoe, wij regelen het volledige linkbuilding traject

Zoals je ziet, onze linkbuilding diensten leveren een concrete boost op voor de zoekmachineoptimalisatie. Neem vrijblijvend contact op over de mogelijkheden voor jouw website.

seo bureau
seo consultancy

Samenwerken aan succes

Link building blijft ook in 2023 en daarna een must voor succesvolle SEO. Het is een bewezen effectieve techniek om de vindbaarheid, autoriteit en uiteindelijk business resultaten te verbeteren door middel van waardevolle backlinks.

Met de juiste linkbuilding campagne en de inzet van experts behaal je meetbare impact.

Bij Writehere-Writenow combineren we onze jarenlange ervaring met de nieuwste inzichten voor een optimale linkbuilding aanpak. We zetten ons volledig in om samen met onze klanten tot de top van de zoekresultaten te klimmen.

Wil jij ook je online zichtbaarheid boosten met kwalitatieve backlinks? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Uiteraard kan je bij ons ook terecht voor andere SEO diensten, of je nu een technische SEO audit van je website wilt, een concurrentie analyse wilt laten opmaken, of een content optimalisatie wilt laten uitvoeren, wij staan voor je klaar!

 

Geen tijd om onze pagina te lezen? Lees hier onze FAQ!

V: Wat is link building?

A: Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie, waarbij je actief bezig bent met het genereren van backlinks naar je website. Dit houdt in dat je links van andere websites krijgt die naar jouw website verwijzen.

V: Waarom is link building belangrijk?

A: Linkbuilding is belangrijk omdat het de autoriteit van jouw website verhoogt en helpt om hoger te ranken in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Door relevante en kwalitatieve backlinks te verkrijgen, wordt jouw website als waardevoller beschouwd.

V: Wat is broken link building?

A: Broken link building is een effectieve linkbuilding methode waarbij je broken links op andere websites opspoort en de eigenaren van die websites informeert. Vervolgens bied je aan om een relevante link naar jouw website te plaatsen ter vervanging van de broken link.

V: Hoe werkt linkbuilding in 2023?

A: In 2023 werkt linkbuilding nog steeds op basis van het verkrijgen van kwalitatieve backlinks. Echter, het algoritme van Google wordt steeds slimmer en hecht steeds meer waarde aan relevante en natuurlijke backlinks. Het is van essentieel belang om een diverse linkprofiel op te bouwen met links van websites met een hoge autoriteit.

V: Hoe kan ik aan link building doen binnen mijn eigen website?

A: Je kunt aan linkbuilding doen binnen jouw eigen website door interne linkbuilding toe te passen. Dit houdt in dat je intern links plaatst naar andere relevante pagina’s binnen jouw website. Hierdoor creëer je een goed intern linkprofiel en help je zoekmachines om jouw website beter te begrijpen.

V: Is gastbloggen nog steeds een effectieve linkbuilding strategie?

A: Ja, gastbloggen is nog steeds een effectieve linkbuilding strategie. Door relevante en kwalitatieve gastartikelen te schrijven voor andere websites, krijg je de mogelijkheid om een link naar jouw website te plaatsen. Dit helpt niet alleen bij het verkrijgen van backlinks, maar ook bij het vergroten van de zichtbaarheid en het bereiken van een nieuw publiek.

V: Hoe kan ik mijn link building inspanningen meten?

A: Je kunt je linkbuilding inspanningen meten met behulp van tools zoals Google Search Console. Hiermee kun je zien hoeveel links er naar jouw website verwijzen en welke websites deze links bevatten. Daarnaast kun je ook de domein autoriteit van je website volgen om te zien hoe deze zich ontwikkelt.

V: Moet ik links kopen voor linkbuilding?

A: Het wordt sterk afgeraden om links te kopen voor linkbuilding. Dit wordt gezien als een spamtechniek en kan leiden tot een negatieve impact op de rankings van je website. Het is belangrijk om natuurlijk verkregen en relevante backlinks te krijgen.

V: Is link building uitbesteden een goed idee?

A: Het uitbesteden van linkbuilding kan een goed idee zijn als je zelf niet de tijd, kennis of middelen hebt om een effectieve linkbuilding strategie te implementeren. Het is echter belangrijk om een betrouwbare en ervaren linkbuilding partner te kiezen om ervoor te zorgen dat de linkbuilding activiteiten van hoge kwaliteit zijn.

V: Hoe kan ik links genereren die relevant zijn voor mijn website?

A: Om links te genereren die relevant zijn voor jouw website, is het belangrijk om te focussen op het verkrijgen van backlinks van relevante websites binnen jouw branche of niche. Richt je op het creëren van waardevolle content die interessant is voor jouw doelgroep, zodat andere websites natuurlijk naar jouw website willen linken.