Lokale SEO; hoe verbeter je de lokale vindbaarheid van jouw website?

Lokale SEO (lokale zoekmachineoptimalisatie) is cruciaal voor elke lokale ondernemer die meer klanten uit de directe omgeving wil aantrekken. In dit uitgebreide artikel leggen we stap-voor-stap uit wat lokale SEO inhoudt, welke factoren van invloed zijn op je lokale zoekpositie en hoe je de vindbaarheid van jouw website in de lokale resultaten van Google kunt verbeteren.

Lokale zoekopdrachten winnen enorm aan populariteit. Steeds meer consumenten gebruiken Google om lokale bedrijven, winkels en dienstverleners bij hen in de buurt te vinden. Ze typen bijvoorbeeld “loodgieter Amsterdam” of “restaurant Rotterdam” in Google om een geschikt bedrijf in hun eigen stad of dorp te vinden.

Voor jouw lokale onderneming biedt dit enorme kansen. Door lokale SEO kun jij er namelijk voor zorgen dat jouw bedrijf bovenaan verschijnt bij die zoekopdrachten van potentiële klanten in je buurt. Dit leidt vervolgens tot meer telefoontjes, contactaanvragen, reserveringen en uiteindelijk extra omzet en winst.

Wil jij je lokale SEO verbeteren?

Ben je op zoek naar een SEO partner in Nederland om je online zichtbaarheid te verbeteren en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen?

Wil jij je lokale SEO verbeteren voor hogere rankings in Google en een verbeterde vindbaarheid van jouw onderneming?

Dan ben je Writehere-Writenow aan het juiste adres! 

Writehere-writenow is een ervaren online marketing bureau met als specialiteit search engine optimization. 

Samen met Writehere-writenow zal je ondervinden hoe de juiste SEO-strategieën kunnen leiden tot succes en groei voor jouw bedrijf. 

Onze deskundige teamleden hebben de knowhow en ervaring om je website hoger in Google te laten ranken en je conversies te verhogen.

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of doe de gratis SEO scan om te kijken hoe jouw website ervoor staat!

Wat houdt lokale SEO precies in?

Lokale SEO staat voor lokale zoekmachine optimalisatie. Het omvat alle activiteiten die erop gericht zijn de positie van een lokaal bedrijf te verbeteren in de organische zoekresultaten van Google, specifiek voor zoekopdrachten met een lokale intentie of geografische component.

Het doel is dus om de vindbaarheid en zichtbaarheid van de website te optimaliseren voor lokale zoektermen zoals “restaurants Leiden”, “sportschool Den Haag”, “mooiste terras Amsterdam” etc. Kortom: zoekopdrachten waarbij iemand expliciet naar een product of dienst in zijn of haar eigen omgeving zoekt.

Local SEO verschilt van reguliere, globale SEO omdat het zich specifiek richt op rankingsfactoren die relevant zijn voor een bepaalde locatie. Denk aan je Google Mijn Bedrijf pagina, lokale vermeldingen, reviews, lokale content en lokale linkbuilding.

Door lokale SEO gericht toe te passen, kunnen lokale bedrijven veel meer klanten uit hun eigen stad of regio online aantrekken. Het optimaliseren van de lokale vindbaarheid is daarom cruciaal voor elke lokale ondernemer.

content optimalisatie
seo, google, search-896175.jpg
lokale seo

Waarom is lokale SEO belangrijk?

Lokale SEO is ontzettend belangrijk voor jouw bedrijf en hier is waarom. Ten eerste stelt lokale SEO je in staat om je online aanwezigheid te vergroten en meer klanten aan te trekken.

Door ervoor te zorgen dat jouw bedrijf gemakkelijk te vinden is in lokale zoekresultaten, zoals Google Maps en Yelp, kun je potentiële klanten aantrekken die actief op zoek zijn naar jouw producten of diensten in jouw regio.

Daarnaast kan lokale SEO je helpen om je concurrentie een stap voor te blijven. Door je te concentreren op lokale zoekopdrachten en specifieke regio’s, kun je je richten op een publiek dat fysiek dichtbij is en meer geneigd is om iets bij jou te kopen.

Bovendien biedt lokale SEO je de mogelijkheid om je bedrijf te promoten op lokale evenementen en in lokale directories, wat de zichtbaarheid van je merk vergroot.

Dus, als je wilt groeien en succesvol wilt zijn in jouw lokale markt, is het essentieel om aan de slag met lokale SEO te gaan.

Hoe kun je de lokale vindbaarheid verbeteren van jouw website?

Er zijn verschillende effectieve SEO-strategieën die je als lokaal bedrijf kunt toepassen om hoger te ranken voor relevante zoekopdrachten vanuit je eigen regio. Hieronder bespreken we de belangrijkste local SEO tips:

Optimaliseer je Google Mijn Bedrijf vermelding

Een up-to-date, compleet en goed beheerd Google Mijn Bedrijf profiel is een absolute must. Google toont deze bedrijfsinformatie namelijk prominent bovenaan in de zoekresultaten en op lokale kaarten voor relevante zoekopdrachten.

Zorg er dus voor dat je NAP-gegevens (naam, adres, telefoonnummer), openingstijden, diensten, producten, foto’s en bedrijfsomschrijving ingevuld en actueel zijn. Moedig ook klantreviews aan, want positieve recensies geven mensen vertrouwen om voor jou te kiezen. Een sterke Google Mijn Bedrijf pagina heeft een grote impact op je lokale vindbaarheid.

Voeg NAP-data en locatiegegevens toe op je website

Vermeld je bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en andere locatiedetails op een consistente manier op je website, bij voorkeur in de footer. Gebruik ook locatie gerelateerde zoektermen in titels, koppen en content. Implementeer Google Maps met een routebeschrijving op pagina’s als contact of Route. Dit zijn allemaal signaalwoorden die Google helpen je relevantie voor bepaalde zoekopdrachten te begrijpen.

Creëer lokaal relevante content

Richt blogartikelen, nieuwspagina’s en andere voor jouw doelgroep interessante content expliciet op je stad of regio. Gebruik lokale zoektermen, locatienamen en signaalwoorden in je koppen en teksten. Schrijf bijvoorbeeld over lokale gebeurtenissen, tips over de buurt of lokaal branchenieuws. Unieke, lokaal relevante content trekt zoekers aan en verhoogt dwell time.

Bouw lokale links op

Door vermeldingen en backlinks te verkrijgen van lokale directories, krantensites, lokale non-profits en andere regionale websites geef je zoekmachines een signaal dat jouw website relevant is voor bepaalde zoekopdrachten en locaties. Dit versterkt je lokale autoriteit.

Stimuleer lokale engagement

Hoe meer je bedrijf genoemd, getagd, gelinkt en besproken wordt op lokale websites, hoe sterker je lokale vindbaarheid. Zorg dus voor online vermeldingen, beantwoord lokale vragen op forums, deel lokaal nieuws op social media en moedig reviews aan.

Zorg voor een mobielvriendelijke website

Een groot deel van de lokale zoekacties komt vanaf smartphones. Optimaliseer daarom je website voor een snelle laadtijd, duidelijke call-to-actions en een prettige responsive mobiele ervaring. Dit verhoogt de klik kans op je zoekresultaat.

Monitor en meet resultaten

Via een tool als Google Search Console en Google Analytics krijg je inzicht in websitebezoek, lokale zoekintentie, impressies en clicks van lokale zoekopdrachten. Meet ook conversies en stel doelen. Analyseer deze data om je SEO-strategie te verbeteren.

Wees geduldig en consistent

Lokale SEO is een continu proces dat tijd kost. Focus op constante optimalisatie en blijf werken aan nieuwe SEO content, links, reviews etc. Geduld en consistentie zijn cruciaal voor blijvende resultaten.

Door al deze lokale rankingsfactoren te optimaliseren, zal je website geleidelijk hoger scoren voor relevante zoekopdrachten uit je regio. Dit trekt uiteindelijk meer klanten uit je eigen stad of dorp!

Hoe bouw ik lokale backlinks op voor mijn website?

Het opbouwen van kwalitatieve backlinks van lokale websites is cruciaal voor een effectieve lokale SEO-strategie. Lokale backlinks fungeren als een “stem” om de relevantie en autoriteit van je website voor een bepaalde locatie te verbeteren. Hier zijn enkele effectieve manieren om lokale backlinks te verwerven:

 • Sponsor lokale evenementen: Veel lokale festivals, sportclubs en goede doelen zijn op zoek naar sponsoren. In ruil voor een financiële bijdrage of materialen kun je vaak een backlink krijgen op hun website.
 • Doneer aan lokale goede doelen:Een donatie aan een lokaal goed doel levert sympathie en een backlink van hun website op. Kies goede doelen die bij je doelgroep aansluiten.
 • Schrijf gastblogs voor lokale websites: Contacteer lokale nieuwssites, magazines en blogs om een expertartikel te schrijven met een link naar jouw website. Kies publicaties die populair zijn onder je doelgroep.
 • Deel resources met lokale bedrijven: Maak een lijst met lokale SEO tips, een marketing sjabloon of branche-onderzoek en deel dit met andere bedrijven. In ruil kun je om een backlink op hun site vragen.
 • Dien persberichten in bij lokale media: Stuur persberichten over bedrijfsnieuws, evenementen en awards naar lokale kranten, nieuwswebsites, radiostations en tv-zenders. De meeste zullen je website linken.
 • Netwerk bij lokale events: Bezoek netwerkevenementen, seminars en beurzen om connecties op te bouwen met lokale professionals. Wissel daarna websites uit.
 • Initieer lokale partnerschappen: Werk samen met aanvullende lokale bedrijven en verwijs onderling naar elkaars websites. Denk aan leveranciers, retailers of dienstverleners.
 • Wees actief op lokale forums en social media: Reageer behulpzaam op lokale Facebookgroepen, Nextdoor en forums. Voeg daarbij een link naar je site toe in je profiel.

Met deze backlink building tips bouw je gestaag aan je lokale vindbaarheid. Varieer je bronnen en focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Lokale backlinks van vertrouwde websites verhogen je autoriteit in Google.

link building
calendar, date, month-1763587.jpg
link building 2023
"Content is what the search engines use to full user intent"
Dave Davies
Co-founder of Beanstalk Internet Marketing

Hoe kun je hoger ranken in de lokale zoekresultaten?

LINK BUILDING 2023
seo, marketing, strategy-6561351.jpg

Om de lokale SEO van je website te verbeteren is het essentieel om in je content relevante locatie zoektermen en geografische verwijzingen op te nemen. Zo help je Google begrijpen waar je bedrijf gevestigd is en op welke doelgroep in welke regio je je richt.

Hier zijn effectieve tips om lokale signaalwoorden natuurlijk in je copy te verwerken:

 • Voeg de plaatsnaam of buurt toe aan titels, H1/H2 koppen en inleidende alinea’s.
 • Gebruik ook door locals veel gebruikte bijnamen voor de locatie.
 • Noem organisch lokale bedrijven, wijken, bezienswaardigheden etc. in de tekst.
 • Maak een locatiepagina met alle info over je vestiging.
 • Gebruik lokale zoektermen in je linkteksten naar andere pagina’s.
 • Voeg schema markup met je adres en contact details toe.
 • Varieer de lokale zoekwoorden die je gebruikt, dus niet te veel herhalen.
 • Link relevante pagina’s intern aan elkaar met locatie-ankers.
 • Voeg lokale hashtags toe aan je content.

Door op deze manier lokaal relevante zoektermen en locatie verwijzingen in je content op te nemen, begrijpen zoekmachines beter waar je bedrijf gevestigd is en op welke locatie en intenties je je richt. Dit optimaliseert je local SEO

Wat is het belang van de Local 3-Pack in lokale zoekopdrachten?

lokale seo
SEO bureau
seo, web, mobile-1616306.jpg

De Google Local 3-Pack is een zeer belangrijk onderdeel van lokale SEO. Stel je voor: je hebt een koffiebar en iemand in de buurt typt “beste koffie in de buurt” in Google. Meteen verschijnen de top 3 lokale spots bovenaan de zoekresultaten, compleet met ster beoordelingen, locatie en openingstijden. 

Dat is de magie van de local pack. Het vergroot niet alleen je zichtbaarheid bij lokale zoekopdrachten, maar het geeft je bedrijf ook een stempel van geloofwaardigheid en vertrouwen. 

En laten we eerlijk zijn, wie klikt er nou nog verder als de perfecte koffiebar al in de top 3 staat? Dus, wil je dat mensen jouw zaak kiezen boven de concurrentie? Zorg dan dat je in de local 3-pack genoemd wordt!

Hoe kom je in de Local 3-Pack?

 1. Google Mijn Bedrijf: Zorg ervoor dat je Google Mijn Bedrijf-profiel volledig en nauwkeurig is.
 2. Lokale Trefwoorden: Gebruik relevante lokale trefwoorden in je lokale SEO content en meta-beschrijvingen.
 3. Beoordelingen en beoordelingen: Moedig tevreden klanten aan om positieve beoordelingen achter te laten.
 4. Lokale Backlinks: Verkrijg kwalitatieve lokale backlinks om de autoriteit van je website te vergroten.

Het verschijnen in de Google Local 3 Pack is een uitstekende manier om de zichtbaarheid en geloofwaardigheid van je lokale bedrijf te vergroten. Door aandacht te besteden aan diverse lokale SEO-strategieën, kun je je kansen om in deze begeerde positie te verschijnen aanzienlijk verbeteren.

Investeer vandaag nog in lokale SEO en zet een grote stap naar het succes van je lokale onderneming.

Hoe meet je de resultaten van je lokale SEO?

Het is cruciaal om de voortgang van je lokale SEO-inspanningen nauwkeurig te meten, zodat je de effectiviteit kunt analyseren en je aanpak kunt optimaliseren op basis van data.

Monitor je posities voor belangrijke lokale zoektermen via Search Console en rank trackers.

 •  Meet in Analytics je traffic, clicks en impressies van lokale zoekopdrachten.
 • Bereken je lokale CTR in Google.
 • Analyseer welk deel van je verkeer via local search komt.
 • Stel lokale conversiedoelen en meet de ROI.
 • Voer A/B tests uit en vergelijk met concurrenten.
 • Correleer online metrics met offline conversies en omzet uit je regio.

Door lokale SEO metrics zoals posities, clicks, dwell time, leads en omzet te meten, krijg je inzicht in wat goed werkt. Je kunt je aanpak zo voortdurend data-driven optimaliseren. Regelmatig meten is key.

linkbuilding 2023
market, advertising, seo-5000694.jpg

Hoe kun je online concurreren met jouw lokale zoekmachine optimalisatie?

Tegenwoordig is een groot deel van de lokale concurrentiestrijd online te voeren. Met de juiste lokale SEO en marketing strategieën kun je effectief de strijd aangaan met andere bedrijven in je regio.

Enkele belangrijke tips:

 • Zorg voor sterke lokale profilering met een geoptimaliseerde Google Mijn Bedrijf pagina en locatie-specifieke content.
 • Bouw lokale links op en adverteer in lokale media om je vindbaarheid te vergroten.
 • Stimuleer en verzamel online reviews op platforms als Google, Facebook en Trustpilot.
 • Meet en analyseer je online vindbaarheid en optimaliseer op basis van resultaten.
 • specialiseer je dienstverlening en expertise op je stad of regio.
 • Netwerk offline op lokale events en online in lokale Facebookgroepen.
 • Sponsor lokale verenigingen en stel je op als betrokken ondernemer.

Door je locatie en regiogebondenheid centraal te stellen in al je marketing, vergroot je je lokale vindbaarheid en naamsbekendheid. Dit geeft een sterk concurrentievoordeel ten opzichte van landelijke ketens zonder lokale focus.

Door rankingsfactoren, content en techniek continu te optimaliseren en resultaten te meten kun je succesvol de strijd aan gaan om de gunst van lokale klanten.

"Do the difficult things"
Xavier Than
Co-founder of Heroes of Digital

Hoe concurreren lokale bedrijven effectief op basis van locatie?

Voor lokale bedrijven is het van groot belang om online goed vindbaar te zijn voor klanten uit de eigen regio. Consumenten zoeken vaak specifiek op naam en locatie als ze lokaal een product of dienst nodig hebben. Er zijn verschillende effectieve strategieën om je als lokale ondernemer te onderscheiden.

Allereerst is een geoptimaliseerde Google Mijn Bedrijf pagina cruciaal. Een up-to-date profiel met foto’s, openingstijden, diensten en positieve klantreviews zorgt ervoor dat je bovenaan verschijnt bij zoekopdrachten vanuit je regio. Ook is het van belang om je locatiegegevens, zoals adres en telefoonnummer, goed op je website te vermelden.

Daarnaast kun je je online vindbaarheid vergroten door content te creëren over ontwikkelingen en gebeurtenissen in je gemeente. Deel dit ook actief op social media. Door samen te werken met andere lokale ondernemers kun je onderling verwijzen naar elkaars websites.

Mond-tot-mond reclame is online ook belangrijk. Probeer dus online reviews op platforms als Google Mijn Bedrijf te stimuleren. En ga ook offline naar lokale netwerkevenementen om contacten op te doen.

Meet tot slot nauwkeurig hoe je online vindbaarheid zich ontwikkelt door je zoekpositie en websitebezoek te analyseren. Zo kun je je lokale SEO strategie steeds verder optimaliseren.

GMB Local SEO
local seo

Hoe verhoog ik mijn lokale CTR in Google?

linkbuilding

Hoe vaker er geklikt wordt op het zoekresultaat van je bedrijf, hoe meer bezoekers je site bereikt. Een hoge click-through-rate (CTR) is dus cruciaal. Hier zijn enkele manieren om de CTR op je lokale vermeldingen te verhogen:

Zorg ervoor dat je titel tags en omschrijvingen locatie zoekwoorden bevatten. Ook helpen sterke call-to-actions in de vorm van uitnodigende tekst gebruikers te verleiden om te klikken.

Door in je titels en omschrijvingen te benadrukken waarin jij je onderscheidt van andere lokale zoekresultaten, geef je mensen een extra reden om op jou te klikken.

Zorg er daarnaast voor dat je locatie consistent bent in al je vermeldingen. En spreek met je titel en omschrijving direct de intentie van de zoekopdracht aan.

Tot slot is het analyseren en testen van verschillende variaties belangrijk om erachter te komen welke titels en omschrijvingen het best presteren qua CTR. Zo kun je jouw vermeldingen steeds verder optimaliseren.

Hoe meet je de resultaten van je lokale SEO?

Het is cruciaal om de voortgang van je lokale SEO-inspanningen nauwkeurig te meten, zodat je de effectiviteit kunt analyseren en je aanpak kunt optimaliseren op basis van data.

Monitor je posities voor belangrijke lokale zoektermen via Search Console en rank trackers.

 •  Meet in Analytics je traffic, clicks en impressies van lokale zoekopdrachten.
 • Bereken je lokale CTR in Google.
 • Analyseer welk deel van je verkeer via local search komt.
 • Stel lokale conversiedoelen en meet de ROI.
 • Voer A/B tests uit en vergelijk met concurrenten.
 • Correleer online metrics met offline conversies en omzet uit je regio.

Door lokale SEO metrics zoals posities, clicks, dwell time, leads en omzet te meten, krijg je inzicht in wat goed werkt. Je kunt je aanpak zo voortdurend data-driven optimaliseren. Regelmatig meten is key.

SEO bureau
local seo

Hoe maak ik optimaal gebruik van Google Maps voor mijn bedrijf?

Google Maps is een krachtig hulpmiddel om klanten naar je fysieke locatie te leiden. Door de interactieve kaarten vinden mensen gemakkelijk bedrijven in hun buurt. Hier zijn enkele manieren om Maps optimaal voor je bedrijf te benutten:

Zorg dat je Google Mijn Bedrijf pagina compleet en actueel is, want deze informatie wordt getoond in Maps. Voeg ook foto’s van je locatie toe om het herkenbaarder te maken.

Controleer of je adres en locatie pin kloppen en vraag klanten om beoordelingen met sterren om vertrouwen te winnen. Biedt handige opties aan als reserveren of afhalen via je Mijn Bedrijf pagina.

Daarnaast kun je interactieve kaarten en routebeschrijvingen embedden op je website. En door klanten te stimuleren je locatie te taggen op social media, genereer je meer lokale content.

Tot slot biedt Google Mijn Bedrijf waardevolle data over websitebezoek die je kunt gebruiken om je online vindbaarheid te verbeteren. Benut deze inzichten optimaal.

seo, optimization, search engine optimization-3007488.jpg
freelancer, apple, imac-763730.jpg

Samenwerken aan succes

Lokale SEO is geen eenmalige klus; het is een doorlopend proces dat expertise, tijd en aandacht voor detail vereist.

Dat is precies waarom bedrijven kiezen om hun lokale SEO uit te besteden aan een gespecialiseerd bureau als Writehere-writenow.

Ons team begrijpt de nuances van lokale zoekalgoritmen en houdt voortdurend de vinger aan de pols van de nieuwste SEO-trends. Dit is cruciaal, want de spelregels van zoekmachines veranderen constant.

Daarnaast is lokale SEO tijdrovend. Het optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf-profiel, het verzamelen van lokale backlinks en het beheren van online beoordelingen zijn taken die simpelweg te veel tijd kosten voor de meeste bedrijfseigenaren.

WriteHere-writeNow neemt je deze zorg uit handen, waardoor je je kunt concentreren op wat je het beste doet: je bedrijf runnen.

Laat ons aan de slag gaan met lokale SEO voor jouw onderneming en verklein de slag met je lokale concurrenten, verbeter je lokale organische resultaten en wees ervan verzekerd dat jouw lokale pagina’s bovenaan in Google komen te staan! 

Uiteraard kun je bij ons ook terecht voor andere SEO diensten, of je nu je link building wilt uitbesteden, content optimalisatie wilt toepassen of conversie optimalisatie, wij staan voor je klaar!