Google breadcrumbs

Waarom breadcrumbs voor SEO belangrijk zijn

Breadcrumbs (letterlijk vertaald, broodkruimels) is een krachtig navigatie-element dat niet alleen de gebruikerservaring verbetert, maar ook een positieve invloed heeft op de online marketing en SEO van een website. In dit artikel zullen we ontdekken wat breadcrumbs zijn, hoe ze SEO beïnvloeden en hoe je ze kunt gebruiken op jouw website.

Belangrijkste Punten:

 • Breadcrumbs zijn navigatie-elementen die de locatie van een pagina binnen de website aangeven en de gebruikerservaring verbeteren.
 • Deze zorgen ervoor dat je bezoekers beter weten waar ze zich bevinden op je website en ook gemakkelijk terug kunnen keren naar een bovenliggende categorie en/of homepage.
 • Ze helpen zowel gebruikers als zoekmachines de context van de content te begrijpen.
 • Je kunt breadcrumbs toevoegen aan je website met behulp van plugins zoals Yoast SEO. Daarnaast zijn er ook specifieke broodkruimelplugins voor platforms zoals WordPress of WooCommerce.
 • Ze hebben voordelen voor SEO, zoals het verlagen van de bounce rate en het verbeteren van de ranking in zoekresultaten.
 • Het implementeren van breadcrumbs is eenvoudig en vereist geen technische kennis.

Wat zijn breadcrumbs en hoe beïnvloeden ze SEO?

Breadcrumbs (letterlijk broodkruimels) is een virtueel kruimelspoor of een broodkruimelpad. Het woord is gebaseerd op het sprookje van Hans en Grietje die broodkruimels achterlieten om hun huis te vinden. Breadcrumbs bovenaan de pagina laten via een soort broodkruimelpad zien waar de huidige pagina onder valt en hoe je makkelijk terug kunt naar bijvoorbeeld de homepage of een bepaalde categorie.

Maar ze zijn niet alleen handig voor bezoekers, ook voor de SEO van je website zijn ze erg belangrijk. Ze zorgen voor meer context bij Google, waardoor de zoekmachine beter begrijpt wat de inhoud van een pagina is. Dit kan uiteindelijk zorgen voor een betere vindbaarheid. Wanneer bezoekers via de breadcrumbs teruggaan, geeft dit Google ook waardevolle informatie over de relevantie van die categorieën, pagina’s en de paginastructuur.

Het is dus aan te raden breadcrumbs goed te implementeren volgens de SEO best practices. Er zijn plugins die dit automatisch voor je kunnen doen. Let wel goed op dat Google ook begrijpt welke pagina’s onder de verschillende categorieën vallen.

Breadcrumbs verbeteren de gebruikerservaring door navigatie te vergemakkelijken. Daarnaast verbeteren ze ook de SEO door het categoriseren en contextualiseren van de inhoud voor zoekmachinesGoogle heeft breadcrumbs toegevoegd aan de zoekresultatenpagina’s, waardoor ze nog belangrijker zijn geworden voor SEO.

Waarom zijn breadcrumbs belangrijk voor SEO

Breadcrumbs hebben verschillende waarden op het gebied van SEO. Ten eerste verbeteren ze de gebruikerservaring. Dit door gebruikers te helpen gemakkelijker door een website te navigeren en de informatie te vinden die ze zoeken. Dit kan leiden tot een lagere bounce rate en meer betrokkenheid op de website, wat indirect de SEO kan verbeteren.

Breadcrumbs helpen ook zoekmachines, zoals Google, de context van de content op de website te begrijpen. Zo kunnen ze bijdragen aan een hogere ranking in de zoekresultaten. Ze maken het ook gemakkelijker voor gebruikers om terug te navigeren naar hogere niveaus van de website en andere relevante pagina’s te ontdekken. In een casestudy werd aangetoond dat de implementatie van breadcrumbs resulteerde in betere SEO-resultaten.

Voordelen van Google breadcrumbs voor SEO
Verbeterde gebruikerservaring
Verlaagde bounce rate
Meer betrokkenheid op de website
Verbeterde categorisatie en contextualisatie van de content voor zoekmachines
Verhoogde ranking in de zoekresultaten
Gemakkelijke navigatie naar hogere niveaus van de website

Bovenstaande voordelen laten zien dat het maken van breadcrumbs voor jouw website beloond met een hogere ranking kan worden door de zoekmachines. 

breadcrumbs voor SEO

Hoe kun je Google breadcrumbs toevoegen toe aan je website?

Zoals je hierboven gelezen hebt, zijn breadcrumbs niet alleen belangrijk voor google maar ook voor jouw positie in de zoekresultaten. Als je wilt profiteren van de voordelen van breadcrumbs voor SEO en gebruikerservaring, moet je ze toevoegen aan je website. Gelukkig is dit een vrij eenvoudig proces, vooral als je gebruik maakt van een WordPress website of andere platforms. Hier zijn een paar stappen om je op weg te helpen om ze te gebruiken op jouw website:

 1. Controleer of je al een breadcrumb-functie hebt binnen je website,  in je WordPress-thema of websitebouwer. Sommige thema’s bieden deze functie standaard aan.
 2. Als je al gebruik maakt van de Yoast SEO-plugin, kun je ze eenvoudig bread inschakelen. Ga naar de instellingen van Yoast SEO en ga naar het tabblad “Zoekweergave”. Scroll omlaag naar het gedeelte “Breadcrumbs” en schakel de breadcrumbs-functie in.
 3. Als je geen Yoast SEO gebruikt of als je een meer geavanceerde broodkruimelfunctie wilt, kun je een specifieke breadcrumb-plugin installeren. Een populaire keuze voor WordPress is de Breadcrumb NavXT-plugin. Deze plugin biedt veel aanpassingsmogelijkheden en stelt je in staat om ze aan te passen aan je specifieke behoeften.
 4. Als je een WooCommerce-website hebt, kun je de “WooCommerce Breadcrumbs” -plugin gebruiken.

Als je geen WordPress gebruikt, maar een ander platform of een aangepaste website, kan het nodig zijn om handmatig de broodkruimels te implementeren. In dit geval moet je mogelijk wat codering toevoegen aan je website. Dit helpt om de juiste werking te garanderen. Raadpleeg de documentatie van je platform of neem een ontwikkelaar in de arm voor meer specifieke instructies.

Voordelen van het toevoegen van breadcrumbs aan je website: navigatie en structured data

Het toevoegen van breadcrumbs aan je website heeft verschillende voordelen. Ten eerste verbeteren ze de gebruikerservaring door gebruikers te helpen gemakkelijker door je website te navigeren. Ze geven gebruikers een duidelijk overzicht van hun locatie binnen de website. Daarnaast stellen ze hen in staat om gemakkelijk terug te navigeren naar hogere niveaus of andere relevante pagina’s. Dit kan resulteren in een betere betrokkenheid en een lagere bounce rate.

Breadcrumbs hebben ook positieve effecten op SEO. Ze helpen zoekmachines de structuur en hiërarchie van je website beter te begrijpen, wat kan bijdragen aan een hogere ranking. Bovendien kunnen ze bijdragen aan het verrijken van je zoekresultaten door de weergave van rich snippets. Rich snippets zijn uitgebreidere zoekresultaten die meer informatie tonen, zoals beoordelingen, prijzen en beschikbaarheid.Dit maakt je vermelding in de zoekresultaten aantrekkelijker en kan leiden tot meer klikken en verkeer naar je website.

Lees meer over rich snippets in ons artikel “het belang van rich snippets en structured data voor jouw SEO-strategie

Breadcrumbs toevoegen aan je websiteVoordelen voor SEOVoordelen voor gebruikerservaring
Verbeterde navigatieStelt gebruikers in staat gemakkelijk door de website te navigeren en hun locatie te begrijpenMaakt het gemakkelijker voor gebruikers om door je website te navigeren en de gewenste informatie te vinden
Verbeterde SEOHelpt zoekmachines de structuur en hiërarchie van je website te begrijpenKan bijdragen aan een hogere ranking in de zoekresultaten
Rijke zoekresultatenKan bijdragen aan het verkrijgen van rich snippets in de zoekresultaten

Het toevoegen van breadcrumbs aan je website is dus een relatief eenvoudige manier om zowel de UX als de SEO te verbeteren. Met behulp van plugins zoals Yoast SEO of specifieke breadcrumb-plugins voor platforms zoals WordPress en WooCommerce, kun je snel en gemakkelijk breadcrumbs implementeren en profiteren van de voordelen die ze bieden.

frogs, computer, google-1037868.jpg

Veelvoorkomende fouten bij het gebruik van breadcrumbs

Bij het implementeren van breadcrumbs op een website kunnen er enkele veelvoorkomende fouten optreden. Het is belangrijk om deze fouten te vermijden.

Een veelgemaakte fout is het kiezen van het verkeerde type breadcrumbs voor de structuur van de website. Het meest voorkomende type is locatiegebonden breadcrumbs, die de hiërarchie van de website tonen. Maar deze zijn mogelijk niet geschikt voor websites zonder duidelijke hiërarchie. Het is belangrijk om het juiste type breadcrumbs te kiezen dat past bij de structuur en het navigatiesysteem van de website.

Een andere veelvoorkomende fout is het dupliceren van informatie in de breadcrumbs en de navigatiebalk. Ze moeten unieke informatie bieden en aanvullend zijn op de navigatiebalk. Ze mogen de informatie in de navigatiebalk niet simpelweg herhalen. Dit kan verwarrend zijn voor gebruikers en hun navigatie-ervaring negatief beïnvloeden.

Daarnaast is het belangrijk om de breadcrumbs niet te groot of te klein te maken. Ze moeten duidelijk zichtbaar zijn, maar niet opdringerig. Wanneer ze te groot zijn kunnen ze de pagina-layout verstoren, terwijl als ze te klein zijn, ze moeilijk zichtbaar kunnen zijn voor gebruikers.

Het is ook essentieel om de navigatiebalk niet volledig te vervangen door breadcrumbs. Ze zijn bedoeld als aanvulling op andere navigatiefuncties en moeten niet de enige vorm van navigatie zijn. Zorg ervoor dat gebruikers ook andere manieren hebben om door de website te navigeren, zoals een menu of zoekbalk.

Waarom breadcrumbs op je website belangrijk voor SEO en UX is

Breadcrumbs hebben een positieve invloed op zowel de gebruikerservaring (UX) als SEO. Ze verbeteren de UX door gebruikers te helpen gemakkelijk door een website te navigeren en vinden wat ze zoeken. Dit kan leiden tot een lagere bounce rate en meer betrokkenheid op de website. Ze zijn ook nuttig voor zoekmachines, zoals Google, omdat ze helpen de inhoud van de website te categoriseren en te contextualiseren. In 2018 heeft Google breadcrumbs toegevoegd aan de zoekresultatenpagina’s, waardoor ze nog belangrijker zijn geworden voor SEO. Ze tonen de gebruiker ook waar de pagina zich bevindt op de website, wat de gebruikerservaring verbetert en de SEO-ranking kan verhogen.

Breadcrums en UX

Breadcrumbs spelen een belangrijke rol bij het structureren van een website en het verbeteren van de gebruikerservaring. Ze bieden gebruikers een eenvoudige manier om door een website te navigeren en helpen hen de context van de inhoud te begrijpen. Dit draagt bij aan een betere gebruikerservaring (UX) en kan ook de SEO van een website verbeteren. Ze geven zoekmachines waardevolle informatie over de structuur en inhoud van een website, waardoor de zoekmachines de website beter kunnen indexeren en rangschikken.

Voordelen van breadcrumbs voor UX en SEO:

 • Verbeterde gebruikerservaring door gemakkelijke navigatie
 • Lagere bounce rate en meer betrokkenheid op de website
 • Betere categorisatie en contextualisatie van content voor zoekmachines
 • Verhoogde zichtbaarheid en ranking in de zoekresultaten
UXSEO
VoordelenVerbeterde gebruikerservaring, eenvoudige navigatieBetere categorisatie en contextualisatie van content voor zoekmachines
ImpactLagere bounce rate, meer betrokkenheid op de websiteVerhoogde zichtbaarheid en ranking in de zoekresultaten
eye, google, detail-3246419.jpg

De invloed van een breadcrumb op de bounce rate

Breadcrumbs kunnen een significante invloed hebben op de bounce rate van een website. De bounce rate is het percentage bezoekers dat de website verlaat zonder verdere interactie na het bekijken van slechts één pagina. Een hoge bounce rate kan wijzen op een slechte gebruikerservaring of problemen met de navigatie van de website.

Bezoekers kunnen gemakkelijker door een website navigeren en worden aangespoord om verder te verkennen. De broodkruimels tonen de hiërarchische structuur van de website en helpen gebruikers te begrijpen waar ze zich bevinden en hoe ze terug kunnen navigeren naar eerdere pagina’s of de homepage.

Door het verbeteren van de gebruikerservaring en het vergemakkelijken van de navigatie, kunnen breadcrumbs de bounce rate verlagen. Wanneer gebruikers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken en moeiteloos door de website kunnen navigeren, is de kans groter dat ze langer op de site blijven en meer pagina’s bekijken.

Breadcrumb-gebruikBounce rate
Niet gebruikt60%
Gebruikt40%
breadcrumbs en bounce rate

Conclusie: Breadcrumbs voor SEO zijn waardevol

Breadcrumbs zijn een waardevol navigatie-element dat de gebruikerservaring kan verbeteren. Het helpt ook de SEO van je website te verbeteren. Ze maken het gemakkelijker voor gebruikers om door een website te navigeren, verminderen de bounce rate en kunnen de betrokkenheid en interactie van gebruikers vergroten.

Ze helpen ook zoekmachines, zoals Google, de context en structuur van de website te begrijpen en kunnen bijdragen aan een hogere ranking. Het implementeren van de broodkruimels is eenvoudig en kan worden gedaan met behulp van plugins zoals Yoast SEO voor WordPress of specifieke broodkruimelplugins.

Door breadcrumbs toe te voegen aan een website kunnen ondernemers profiteren van de voordelen voor SEO en de verbeterde gebruikerservaring.

SEO uitbesteden aan Writehere-writenow

Wil jij je zichtbaarheid verbeteren in de zoekmachines door bijvoorbeeld het gebruik van breadcrumbs? Of ben je op zoek naar een SEO partner, een link building strategie, content optimalisatie of andere diensten? Neem dan contact op met ons SEO adviesbureau. Wij denken graag met je mee om de hoogste posities in Google te behalen!